Conştientizarea responsabilităţii la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale în privinţa problemelor de mediu este ‘cheia succesului’ în rezolvarea acestora, din acest punct de vedere, Forumul Oraşelor Verzi, care se desfăşoară la Braşov, fiind o iniţiativă extrem de bună, a declarat, joi, ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a mărturisit că a făcut primul său drum mai lung cu o maşină electrică pentru a ajunge la eveniment.
‘Ministerul face politici publice, ministerul poate să vină cu programe naţionale în sprijinul autorităţilor publice locale, dar responsabilitatea pentru calitatea aerului, de exemplu, responsabilitatea pentru programele de îmbunătăţire a calităţii aerului, responsabilitatea pentru programe de spălare a străzilor, de colectarea deşeurilor, de înfiinţare a unor zone cu acces limitat pentru maşini poluante este a unităţii administrativ teritoriale. Noi trebuie să venim în sprijinul lor, noi trebuie să venim cu programe şi cu finanţare în sprijinul UAT-urilor, dar, până la urmă, deciziile, începând de la Bucureşti la Iaşi, Cluj sau Timişoara, se iau pe plan local. De multe ori, aceste decizii sunt nepopulare, dar văzând tendinţa în care merge toată Uniunea Europeană, toată planeta, practic, vor veni, în perioada următoare, multe decizii nepopulare şi pe sechestrarea carbonului, şi pe eliminarea fosilului ca sursă de energie până în 2050, reducerea emisiilor de carbon. (…) Mă bucur că aici vedem iniţiativă, vedem (…) oraşe, comune, care vor să facă ceva şi care sunt gata să ia aceste decizii responsabile’, a precizat ministrul Tanczos Barna.
El a menţionat că a venit de la Bucureşti la Braşov cu un autoturism electric.
‘Este prima dată când am un drum mai lung cu o maşină electrică. Azi şi mâine voi face, în total, peste 600 de kilometri, pentru că o să ajung şi la Miercurea Ciuc şi la Bacău înainte de a merge înapoi la Bucureşti. Este o experienţă destul de plăcută, am făcut aproximativ acelaşi timp. Mai am baterie pentru încă aproximativ 100 de kilometri (după drumul Bucureşti-Braşov – n.r.), dar colegul meu a mers să o încarce la staţia gratuită de la Primăria Braşov’, a precizat ministrul Mediului.
În deschiderea conferinţei internaţionale a FOV, primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, a precizat, la rândul său, că unul dintre obiectivele acestui eveniment este legat de asumarea unor ţinte privind, spre exemplu combaterea poluării la nivel local, dar şi de a ‘oferi un exemplu, de a educa’.
‘Despre asta este vorba în primul rând, despre asumare, şi avem foarte mulţi reprezentanţi ai autorităţilor locale prezenţi în această conferinţă de trei zile, la Braşov. Pe de altă parte, este vorba de a oferi un exemplu şi de a educa. (…) De câte ori am avut întâlniri la nivel diplomatic cu oraşe prietene, cu oraşe înfrăţite, ne-am dat seama că ne confruntăm cu aceleaşi provocări şi, de cele mai multe ori, soluţiile sunt aceleaşi pentru toţi. Vorbim de o nouă abordare a mobilităţii, vorbim despre eficienţă energetică, vorbim despre calitatea aerului şi despre nevoia de înverzire a oraşelor. Toate acestea sunt teme curente pentru orice primar responsabil. În primul rând, trebuie să fie tras un semnal de alarmă cu privire la urgenţa unor modificări, unor schimbări la nivel local. Pe de altă parte, să fim în avangarda oraşelor româneşti care vin cu măsuri, cu planuri de măsuri şi cu asumarea unor ţinte concrete pentru următorii ani’, a afirmat Allen Coliban.
Dacă ministrul Mediului a folosit o maşină electrică, edilul braşovean s-a deplasat la locul desfăşurării conferinţei, Colegiul Naţional ‘Andrei Şaguna’, cu o bicicletă electrică.