Acasă652Braşov: Protest al angajaţilor DSP, nemulţumiţi de salarizare şi lipsa de personal

Braşov: Protest al angajaţilor DSP, nemulţumiţi de salarizare şi lipsa de personal

Angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică Braşov au protestat, joi, nemulţumiţi de condiţiile de salarizare şi lipsa de personal, reclamând lipsa sporurilor, arătând că, inclusiv pe perioada pandemiei, nu toţi angajaţii le-au primit, deşi legea prevedea acest lucru.

Conform protestatarilor, neafiliaţi vreunui sindicat, nemulţumirile sunt vechi de patru ani, de când a intrat în vigoare legea salarizării unitare şi de când personalul DSP-urilor nu mai este asimilat celui al Caselor de Sănătate.

‘Noi protestăm, de fapt, de patru ani, de când a fost implementată aşa-zisa lege a salarizării unitare care, pentru categoriile profesionale asistent şi inspector sanitar a creat un dezechilibru, în sensul discriminării, inechitabilităţii, cuantumurile salariilor scăzând. Am avut disponibilitate, ne-am asumat complexitatea muncii, am trecut prin perioada pandemică fără plata orelor suplimentare, fără acordarea sporurilor la nivel maxim – reglementate de Ministerul Sănătăţii pentru categoria noastră profesională (…). În urmă cu cinci ani, am avut salariile asimilate personalului de la CAS, la momentul acela era un cuantum rezonabil, dar de patru ani este o altă situaţie, pe care nu o mai putem tolera. Ni se cere să avem disponibilitate, să avem inclusiv în zilele de weekend – şi acesta e scopul supravegherii sănătăţii publice în comunitate – dar nu subnormaţi, fără personal corespunzător şi fără plata echitabilă, fără salarii care să ne acopere nevoile zilnice, în mod decent’, a declarat Mioara Stanciu, angajată a DSP Braşov.

Conform acesteia, în prezent, DSP Braşov are aproximativ 40 de angajaţi, însă acest personal nu acoperă nevoile instituţiei.

Ea a menţionat că, în ultima perioadă, mai mulţi angajaţi au demisionat din cauza salarizării necorespunzătoare, a complexităţii muncii şi a subliniat că instituţia are nevoie în primul rând de medici tineri, însă această specializare nu mai este atractivă pentru rezidenţi: ‘Rezidenţii vin şi pleacă, văd ce se întâmplă şi îşi dau rezidenţiatul în altă specialitate’, a spus Stanciu.

Potrivit acesteia, în perioada următoare vor continua protestele angajaţilor din instituţie, însă fără a întrerupe activitatea.

‘Nefiind afiliaţi la sindicat, vom trimite zilnic o adresă Ministerul Sănătăţii, pe care o avem de patru ani şi o vom completa cu doleanţele actuale, inclusiv cu partea de sporuri. (…) Specialiştii noştri fac expertize pentru acordarea sporurilor la alte entităţi şi ne spun că noi avem condiţii mult mai proaste şi mai dure, şi ca şi complexitate, şi ne spun că aceia primesc, pentru că ministrele lor au avut grijă de oamenii lor şi aşteptăm şi noi, de la ministerul nostru, să se uite puţin pe organigramă, să se uite la nevoia de personal, să facă plan de resurse umane corect, să ne vină medici tineri, să se vadă oportunitatea acestei specialităţi’, a mai afirmat angajata DSP Braşov. AGERPRES / (A – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks