Acasă93Bucureştenii, invitaţi în Grădina Cişmigiu, în octombrie şi noiembrie

Bucureştenii, invitaţi în Grădina Cişmigiu, în octombrie şi noiembrie

Bucureştenii sunt invitaţi în octombrie şi noiembrie să (re)descopere Grădina Cişmigiu, a doua cea mai veche grădină publică din Capitală, prin tururi ghidate, dezbateri şi ateliere de grădinărit.

Evenimentul ‘Agora Cişmigiu – patrimoniu, comunitate, apartenenţă’, organizat de Asociaţia ARCHE împreună cu parteneri locali, naţionali şi internaţionali, urmăreşte consolidarea şi dezvoltarea coeziunii comunitare la nivel local, naţional şi internaţional, printr-o redefinire şi asumare identitară şi comunitară a bucureştenilor, valorificând istoria oraşului şi a diverselor monumente istorice, informează un comunicat transmis AGERPRES.

‘Ne dorim ca proiectul să fie un dialog intergeneraţional empatic şi constructiv, în urma căruia oamenii să se (re)apropie de oraş şi de patrimoniul său. La finalul zilei, patrimoniul nu aparţine unei singure categorii de oameni şi nu există un singur fir narativ valid – fiecare element de patrimoniu reprezintă un exerciţiu de comunicare, de respect şi de învăţare, pornind de la puncte de vedere mai mult sau mai puţin diferite’, a declarat Miruna Găman, doctorand CESI (Şcoala Doctorală ‘Spaţiu, Imagine, Text, Teritoriu’) şi manager al acestui proiect.

Proiectul urmăreşte (re)apropierea oamenilor de oraş şi de patrimoniul cultural al acestuia şi crearea unei serii de instrumente civice practice care să ajute cetăţenii să iniţieze diverse acţiuni şi activităţi, atunci când vor să îşi aducă aportul la viaţa comunităţii.

‘Pentru a putea pune în valoare potenţialul Grădinii Cişmigiu şi a îl utiliza pentru abordarea unor probleme contemporane, precum coeziunea socială uneori fragilă, este necesar ca locuitorii capitalei să aibă contexte în care să se implice, să simtă că acţiunile lor au un efect concret, imediat, palpabil. Totodată, ne dorim să sprijinim şi să consolidăm cooperarea între autorităţile locale şi membrii comunităţii, în demersul de a lucra împreună pentru un scop comun, în beneficiul publicului larg’, a mai spus Miruna Găman.

Proiectul cuprinde o serie de ateliere de grădinărit şi de implicare civică, tururi ghidate şi o expoziţie cu imagini de arhivă. De asemenea, alături de Grupul de Iniţiativă Civică Cişmigiu (reprezentanţi ai comunităţii locale) se va organiza o dezbatere la care au fost invitate principalele instituţii publice care gestionează întreţinerea şi valorificarea Grădinii Cişmigiu, precum Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB).

Pe 1 octombrie va avea loc o dezbatere publică găzduită în zona Foişorului – fostul Pavilion al Apelor Minerale, ‘pentru a lua pulsul comunităţii în ceea ce priveşte bunele practici de întreţinere a acestei grădini istorice şi de valorificare a patrimoniului cultural’, şi va avea loc inaugurarea unei expoziţii cu fotografii de epocă în zona Foişorului – fostul Pavilion al Apelor Minerale;

În noiembrie vor avea loc un atelier de grădinărit în Cişmigiu şi un tur ghidat de specialişti în protejarea şi gestionarea patrimoniului cultural – pe 5 noiembrie; un tur ghidat (în limba engleză) de specialişti în patrimoniu în zona Cişmigiului, cu invitaţi internaţionali – pe 11 noiembrie; continuarea lucrărilor de plantare şi de îngrijire la Rotonda Scriitorilor începute în anului 2022 de Grupul de Iniţiativă Civică Cişmigiu şi voluntarii săi, alături de echipa ALPAB – pe 12 noiembrie; şi un atelier găzduit la Refugiu Urban, alături de participanţi internaţionali – pe 13 noiembrie.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks