Acasă55Burduja: Este foarte important ca rodul cercetării, rodul minţilor strălucite româneşti să...

Burduja: Este foarte important ca rodul cercetării, rodul minţilor strălucite româneşti să se manifeste în economia reală

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat marţi că cercetarea fundamentală are rolul ei, dar este foarte important ca ‘rodul’ acesteia să se manifeste în economia reală, să genereze dezvoltare, locuri de muncă, salarii mai mari, dar şi un trai mai bun pentru români.

Burduja a anunţat că de marţi este funcţională plaftorma româniaviitorului.ro care conectează organizaţiile de cercetare cu mediul privat românesc.

‘Cercetarea fundamentală are şi ea rolul ei, dar este foarte important ca rodul cercetării, rodul minţilor strălucite româneşti să se manifeste în economia reală, să genereze dezvoltare, locuri de muncă, salarii mai mari, un trai mai bun pentru toţi românii. Acest eveniment, ‘România viitorului’, nu este un cadrul singular, el continuă (…) în mediul online printr-o platformă digitală pe care o lansăm astăzi – Platforma româniaviitorului.ro, care practic conectează organizaţiile de cercetare cu mediul privat românesc. Ideea ne-a venit discutând cu fiecare parte, cu fiecare în parte. Pe de o parte, institutele de cercetare ne spuneau că nu ştiu exact ce îşi doreşte mediul privat, ce nevoie are, ce teme de cercetare să abordeze. Pe de altă parte, mediul privat uneori se întreabă – dar ce se cercetează în institutele româneşti? (…) Avem de azi înainte o platformă prin care aceste colaborări să continue să se extindă, să se consolideze’, a spus Burduja la evenimentul ‘România Viitorului’ – organizat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, la Universitatea Politehnica Bucureşti.

El a amintit de Programul de burse ‘Henri Coandă’ pentru tinerii cercetători români şi de programul în valoare de 160 de milioane de euro pentru cercetătorii din Diaspora românească, dar şi străini pe care România doreşte să îi atragă în ţară.

‘Ce reuşesc institutele noastre de cercetare să facă? La Râmnicu Vâlcea avem un prototip de maşină cu motor pe bază de hidrogen, la IFIN HH avem un laborator de criminalistică nucleară. La Institutul de Ştiinţe Biologice avem reţele moleculare personalizate pentru oncologia de precizie. (…) La Institutul de Fizica Materialelor şi la Institutul de Microtehnologie, împreună cu o companie din Silicon Valley, avem dezvoltate procesoare neuromofice. (…) Nu în ultimul rând, COMOTI împreună cu o firmă privată dezvoltă o dronă hibridă. Avem tot ceea ce ne trebuie, trebuie să multiplicăm aceste exemple, să le ducem în mediul privat, să generăm dezvoltarea economică’, a afirmat ministrul Cercetării.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks