Aproximativ 140 de unităţi de învăţământ nu dispun de pază umană şi de sisteme de alarmare, iar 99 sunt dotate doar cu sisteme de supraveghere video, arată un raport al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău, înainte de debutul noului an şcolar.
Potrivit autorităţilor, majoritatea unităţilor şcolare sunt localizate în mediul rural. Pentru a preveni cazurile de violenţă şi infracţiunile contra patrimoniului, furturile, tâlhăriile, abuzurile, distrugerea sau alte fapte care pot avea loc în incinta sau în imediata apropiere a şcolilor, sunt necesare măsuri de siguranţă. Un sistem complet de pază şi protecţie include atât pază umană, cât şi sisteme de supraveghere video sau sisteme de alarmare.
‘În anul şcolar 2022/2023, în judeţul Buzău au funcţionat, în mediul public şi mediul privat, 483 de unităţi de învăţământ preuniversitar (inclusiv unităţi conexe şi creşele, parte integrantă a reţelei şcolare), dintre care 128 în mediul urban şi 335 în mediul rural. Dintre cele 483 de unităţi de învăţământ, 343 au implementat măsurile de securitate prevăzute în analizele de risc la securitatea fizică, iar 99 dintre ele au instalate doar sisteme de supraveghere video’, informează IPJ Buzău, în urma unei solicitări AGERPRES.
Conform datelor IPJ, o treime din unităţile de învăţământ nu dispun de sisteme de securitate.
‘În judeţul Buzău, nu sunt unităţi de învăţământ care să fie asigurate exclusiv cu pază umană dispunând şi de un alt sistem de securitate. 140 de unităţi de învăţământ nu dispun de sisteme de securitate (pază umană şi sisteme de alarmare împotriva efracţiei). Evaluarea unităţilor de învăţământ din perspectiva prevederilor H.G.nr.301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.33/2003 republicată privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţiei persoanelor este un proces în dinamică’, au transmis reprezentanţii IPJ Buzău.
Sistemele de securitate sunt necesare, atrag atenţia sindicaliştii din Poliţie, atât pentru siguranţa elevilor şi profesorilor, cât şi pentru bunurile din unităţile de învăţământ.
‘Legea prevede că unităţile de învăţământ ar trebui să deţină cel puţin sisteme de securitate, dacă nu au pază umană. Problemele apar de obicei în mediul rural, unde autorităţile locale nu dispun de sumele necesare pentru a putea avea măcar sistemele acestea de securitate. Avem în şcoli laboratoare de informatică, de chimie, fizică, lucruri care au valoare şi care au nevoie să fie protejate. Totodată, trebuie să ţinem cont că în ultima perioadă am avut parte de evenimente negative în care copii mai mari au intrat peste copii mai mici, chiar şi părinţi care au intrat pentru a-şi face dreptate singuri în anumite situaţii sau chiar persoane străine care au intrat în şcoli şi au generat acte de indisciplină sau violenţă’, a precizat, pentru AGERPRES, preşedintelele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual Buzău, Vasile Biţa.