Elevii din 10 comune din judeţul Buzău în care nu există niciun medic de familie sunt obligaţi să se înscrie la alte cabinete medicale, de multe ori aflate la zeci de kilometri depărtare, pentru a obţine adeverinţele medicale eliberate cu ocazia intrării într-un nou ciclu de învăţământ.
Adeverinţa medicală de înscriere în colectivitate, aviz epidemiologic şi fişa de vaccinări se eliberează de medicul de familie numai la înscrierea într-un nou ciclu de învăţământ, respectiv creşă, grădiniţă, clasa pregătitoare şi clasa a IX-a, a informat, recent, Ministerul Sănătăţii. Documentele sunt obligatorii, doar că în unele situaţii sunt greu de obţinut.
La nivelul judeţului Buzău, zece comunităţi nu sunt deservite de medici generalişti, motiv pentru care părinţii trebuie să îşi înscrie copiii la alte cabinete aflate la distanţe considerabile.
‘Sunt zece comune în care nu există niciun medic de familie. Discutăm despre comunele Bozioru, Buda, Căneşti, Chiliile, Colţi, Gura Teghii, Largu, Odăile, Robeasca, Valea Salciei. Cât despre situaţia copiilor care au nevoie de adeverinţe medicale, le pot obţine doar de la medicii şcolari, deficitari în judeţ sau de la alt medic de familie pe lista căruia trebuie să se înscrie. Trebuie să se înscrie pe o listă, nu au altă variantă de a obţine adeverinţele. Deficitul de medici de familie la nivelul judeţului este destul de mare, în jur de 50 de medici necesari şi zece localităţi care nu au medic de familie’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Eliza Roxana Oncel.
În comuna Valea Salciei nu există niciun medic de familie şi nici medic şcolar. Totuşi, o singură dată pe săptămână un medic de familie din municipiul Râmnicu-Sărat efectuează vizite în comunitate.
‘Copiii merg la medicul de familie o dată pe săptămână. Medicul vine de la Râmnicu Sărat, cam de la aproximativ 30 de kilometri depărtare. Mai avem în jur de 50 de copii în localitate. Medicul vine o dată pe săptămână, farmacia este deschisă la fel, o dată pe săptămână. Mai avem de permanenţă o asistentă comunitară în caz de urgenţă, la dispensarul primăriei’, a precizat, pentru AGERPRES, viceprimarul comunei Valea Salciei, Dorin Gavrilă.
Potrivit unui raport pus la dispoziţie de CJAS Buzău, din necesarul de 256 de medici de familie, în judeţ sunt înregistraţi 205, rezultând un deficit de 51 de medici.