Deputaţii au adoptat, miercuri, un proiect de lege de modificare şi completare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care propune un nou sistem de impozitare pentru românii care joacă la bursă, având ca obiectiv stimularea pieţei de capital din România.
Astfel, proiectul propune implementarea unui sistem de impozitare la sursă pentru investitorii individuali, prin aplicarea unui impozit de 1% asupra câştigului din transferul titlurilor de valoare deţinute mai mult de 1 an, respectiv a unui impozit de 3% asupra câştigului din transferul titlurilor de valoare deţinute mai puţin de 1 an, fără ca pierderile să mai fie compensate sau declarate.
S-au înregistrat 213 de voturi ‘pentru’, 5 ‘contra’ şi 46 de abţineri.
Deputatul PNL Sebastian Burduja, iniţiator, a declarat la finalul şedinţei de plen că este cea mai importantă măsură pentru piaţa de capital, pentru bursa românească, după foarte mulţi ani, măsură care stimulează, pe de o parte, investiţiile de tip retail şi, în acelaşi timp, prevede reducerea impozitului de la 10% la 1%, respectiv 3%, în funcţie de perioada deţinerii titlurilor.
‘Este un moment extrem de important. (…) Pentru români, asta înseamnă posiblitatea de a-şi multiplica economiile mult mai uşor. Am făcut un calcul simplu; dacă din 1999 ianuarie până astăzi, un român ar fi pariat pe indicele bursei, este un pariu sigur, şi ar fi pus în fiecare lună 100 de lei deoparte în acest indice, ar fi avut undeva la 500.000 – 600.000 de lei în portofoliu astăzi. Dacă ar fi pus acei bani la bancă, ar fi avut undeva de cinci ori mai puţin. De multe ori, inflaţia este peste rata dobânzii dintr-un depozit bancar ‘, a arătat Burduja.
Deputatul PNL George Tuţă, iniţiator, a arătat, la rândul său, că bursa nu este un joc, ci o investiţie. ‘Iată că opţiunile pentru aceste investiţii, odată cu legea de astăzi, se măresc’, a adăugat el.
Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori Bucureşti, a precizat că în prezent sunt aproximativ 80.000 de conturi deschise şi a subliniat că bursa nu este un joc, ci principalul canal de finanţare pentru companiile româneşti.
‘Ce am văzut în ultimii 2-3 ani este că companiile locale şi contribuţia lor devin tot mai importante pentru noi’, a spus Tănase.
Horia Gusta, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), a apreciat că adoptarea proiectului cu o largă majoritate este o decizie de maturitate politică şi şi-a exprimat speranţa ca acest proiect să fie unul de foarte bun augur pentru piaţa de capital şi pentru asociaţia pe care o reprezintă.
‘Cred că este o decizie care dă un impuls, fără îndoială, în zona populaţiei de a investi în piaţa de capital românească prin intermediul acţiunilor, dar şi prin intermediul fondurilor de investiţii. În fondurile de investiţii din România, astăzi sunt peste 560.000 de investitori – persoane fizice şi persoane juridice. Crede că este un potenţial foarte mare în continuare’, a adăugat Gusta.