Acasă652Campanie de conştientizare a importanţei unui spital de boli respiratorii, lansată la...

Campanie de conştientizare a importanţei unui spital de boli respiratorii, lansată la ‘Zilele pneumologiei ieşene’

Peste 2.000 de medici din ţară participă pe 5 şi pe 6 octombrie la a doua ediţie a ‘Zilelor pneumologiei ieşene’, eveniment în cadrul căruia este organizată o campanie de conştientizare a rolului Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi în rândul comunităţii.

Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, dr. Radu Crişan Dabija, a declarat că această campanie de conştientizare a fost numită ‘Tu cât mai poţi să îţi ţii respiraţia?’, pentru a reaminti că are nevoie de sprijinul atât al opiniei publice dar şi al autorităţilor locale şi naţionale pentru a susţine un proiect ce vizează construcţia unei noi clădiri monobloc în care să funcţioneze toate clinicile spitalului.

‘Evenimentul se desfăşoară timp de două zile în format fizic. Avem o participare absolut onorantă. Sunt deja peste 2000 de participanţi înscrişi. Ne aşteptăm să aibă o experienţă plăcută. În cadrul ediţiei am lansat şi campania de conştientizare ‘Tu cât mai poţi să îţi mai ţii respiraţia?’. Ne o clădire nouă în care să ne desfăşurăm activitatea şi în care atât pacienţii cât şi colegii să poată beneficia de îngrijiri şi de un loc de muncă la nivelul anului 2022′, a declarat Radu Crişan Dabija.

Un astfel de demers ar fi util pentru că în prezent unitatea medicală care deserveşte pacienţi din întreaga zonă de nord-est funcţionează în patru clădiri care au un grad ridicat de uzură, fiind amplasate la mare distanţă una de alta.

Cele mai vechi clădiri ale Spitalului de Pneumoftiziologie sunt Secţia nr. 4 Dr. Clunet, care a fost dată în folosinţă înainte de Primul Război Mondial, în 1914 şi Secţia Paşcanu, care funcţionează într-un spital construit de boierul Cantacuzino-Paşcanu în 1860. O a treia clădire în care funcţionează una din clinicile Spitalului de Pneumoftiziologie este o fostă grădiniţă amplasată în centrul campusului studenţesc Tudor Vladimirescu. A patra clădire, cea mai nouă, a fost construită în 1974 în proximitatea Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Gr. T. Popa’ şi a Spitalului ‘Sf. Spiridon’. Acest ultim imobil este inclus în categoria doi de risc seismic.

‘Sunt costuri enorme să le reparăm pe toate. Cred că ne apropiem, cu tot cu dotare, de suma care ne-ar fi utilă pentru construirea unei clădiri noi pentru spital. Nu ştiu cât înseamnă asta dar pot să apreciez că decât să repari patru clădiri mai bine construim o clădire nouă. Nu este un moft. Este o necesitate sanitară. Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi este un spital care are nevoie să fie în centrul atenţiei pentru că desfăşurăm activităţi care sunt unice în arealul medical. O parte din acest boli sunt interdisciplinare dar marea majoritate a patologiilor doar noi le putem trata cu ajutorul unor tehnologii pe care noi le avem. Pentru a ne proteja mai bine pacienţii avem nevoie de medicină şi spaţii la standardele anului 2022. Avem suportul Consiliului Judeţean dar sperăm şi în sprijinul autorităţilor centrale pentru acest spital de boli respiratorii’, a declarat managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks