O campanie de conştientizare a Sindromului Down în care vor fi folosite şosete desperecheate, deoarece la microscop cromozomii arată ca nişte şosete colorate, va fi organizată online de Special Olympics România în zilele de duminică şi luni cu prilejul Zilei Internaţionale a Sindromului Down.
‘De Ziua Internaţională a Sindromului Down (duminică, 21 martie), #FiiSocksy, poartă şosete desperecheate şi premiază, printr-o donaţie, un campion! Aceasta este provocarea Special Olympics România, pentru a celebra faptul că suntem diferiţi. De ce şosete desperecheate? La microscop, cromozomii arată ca nişte şosete colorate! Iar unii dintre noi au o ‘şosetă’ în plus, aşa cum este cazul celor cu Sindrom Down. Pentru a sărbători abilităţile şi potenţialul persoanelor cu Sindrom Down, Special Olympics România vă invită să postaţi duminică, 21 martie, şi luni, 22 martie, fotografii cu şosete desperecheate cât mai colorate pe conturile de social media cu hashtag-urile #FiiSocksy, #sindromdown şi #specialolympicsromania şi să donaţi 21 de lei https://specialolympics.ro/implica-te/doneaza/ pentru a premia un campion’, se arată într-un comunicat de presă transmis vineri.
Special Olympics România a derulat şi o campanie de conştientizare a Sindromului Down în şcolile partenere ale programului ‘Şcoala Generaţiei Unificate’. În 60 de şcoli de masă şi şcoli speciale din Bucureşti şi judeţele Hunedoara, Iaşi, Mureş, Bistriţa şi Constanţa elevii vor purta în zilele de 21 şi 22 martie şosete desperecheate, dar şi organizaţiile şi asociaţiile partenere din toată ţara.
‘La Special Olympics România, incluziunea se face în primul rând prin sport. Fiecare competiţie Special Olympics se încheie pentru BRAVI pe podium – cu o medalie, o diplomă şi un tricou (setul de Campion). E dovedit că sportul îmbunătăţeşte viaţa persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi le creşte stima de sine. O mare parte din sportivii Special Olympics România au Sindromul Down, dar ambiţia şi dorinţa lor de a fi integraţi şi priviţi/trataţi ca toţi ceilalţi îi face să muncească de zece ori mai mult pentru a ajunge la rezultate care iau mult mai puţin persoanelor fără dizabilităţi intelectuale’, se subliniază în comunicat.
Sindromul Down este termenul folosit pentru un set de simptome cognitive şi fizice care pot rezulta din existenţa unui cromozom în plus la perechea cromozomială 21 (trisomia 21). Sindromul Down este cea mai ‘frecventă’ cauză cromozomială pentru ‘dizabilitatea uşoară spre moderată’.