La sediul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava s-a prezentat, joi, un executor judecătoresc însoţit de jandarmi, pentru a înştiinţa conducerea asupra intenţiei de a pune sechestru pe bunurile mobile şi imobile ale instituţiei, în contul unei datorii pe care aceasta trebuia să o achite.
Într-un comunicat remis AGERPRES, joi, de preşedintele director general al CAS Suceava, Cristi Bleorţu, se arată că instituţia este în litigiu cu acest executor judecătoresc, în sensul că a fost formulată o contestaţie la executare, soluţionată în luna iunie 2021, în primă instanţă, în favoarea executorului.
‘Sentinţa este executorie, instituţia noastră fiind obligată să achite suma datorată executorului judecătoresc. Având în vedere procedura de alocare a fondurilor cu această destinaţie, legislaţia în vigoare prevede un termen de 6 luni pentru a putea face demersurile necesare îndeplinirii obligaţiei de plată. În această perioada au existat permanent discuţii între conducerea CAS şi executorul judecătoresc prin care i-am adus la cunoştinţă acestuia că plata va fi efectuată în termenul legal. Bugetul necesar efectuării acestei plăţi a fost alocat de CNAS şi vom achita suma datorată în cel mai scurt timp’, se arată în comunicat.
Totodată, sursa citată precizează că activitatea instituţiei nu a fost afectată în niciun fel şi în acest moment nu este instituit sechestru asupra bunurilor CAS.
‘Considerăm că acţiunea din acesta dimineaţă a fost un abuz din partea executorului judecătoresc, deoarece termenul convenit cu conducătorul instituţiei pentru efectuarea plăţii nu a fost depăşit, fiind astfel, inutil, prejudiciată imaginea instituţiei’, a spus Bleorţu.
În cauză este vorba despre o sumă de bani ce reprezintă cheltuielile de executare pentru recuperarea unor drepturi câştigate în instanţă de un număr de 74 de angajaţi ai instituţiei.
Salariaţii au acţionat instituţia în judecată pentru a recupera o serie de drepturi care nu le-au fost achitate, în valoare totală de circa 1,6 milioane de lei, conform unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive.
Angajaţii şi-au primit între timp, eşalonat, drepturile câştigate în instanţă.