Fluviul Nil a fost inca din perioada antica in primul rand o sursa de viata pentru poporul egiptean si nu numai. Pe langa asta, Nilul a mai fost si o ruta navigabila care a asigurat infrastructura pentru transportul de marfuri si persoane pe apa.
In acest articol iti prezint cateva lucruri interesante pe care ar trebui sa le stii despre impresionantul Nil:
De unde izvoraste Nilul
In ciuda tehnologiei moderne de astazi, exista in continuare dezbateri aprinse privind izvoarele Nilului.
Fluviul se pare ca izvoraste dintre stancile muntilor Viruna, munti de natura vulcanica care se situeaza nu departe de podisul Rwanda. De aici se pot observa mici portiuni de apa care curg spre Kasumo, iar de acolo mai departe spre raul Kagera.
Dupa anul 1938, Kagera a fost considerat un principal izvor al fluviului Nil. Exista si alte opinii conform carora Nilul ar izvori din partea de nord a lacului Victoria, undeva langa Jinja, din Uganda.
Aceasta a doua teorie a fost insa contrazisa ferm in ultimele decenii pe buna dreptate si nu prea mai este valabila in acest moment.
Cert este ca intotdeauna Nilul a reprezentat o sursa de inspiratie pentru istorici, poeti, creatori de muzica si chiar creatori de jocuri. De exemplu, slotul video Secrets of the Nile pe care il poti incerca daca parcurgi etapa WinBoss inregistrare este intocmai inspirat din povestea si istoria acestui fluviu maret.
Date geografice ale Nilului
Nilul este cel mai mare fluviu de pe planeta. Acesta izvoraste din Burundi si muntii Rwandei, trece prin partea nord-estica a continentului african si apoi se varsa in Marea Mediterana.
Are o lungime de peste 6.600 kilometri si strabate in traseul sau nu mai putin de 11 tari de pe continentul african: Egipt, Etiopia, Kenya, Congo, Uganda, Eritreea, Tanzania, Rwanda, Burundi, Sudanul de Sud si Sudan.
Chiar inainte de a se varsa in Marea Mediterana, Nilul creaza o splendoare a naturii, o delta superba care se intinde pe o suprafata de 24.000 km patrati.
Nilul curge spre nord
Natural, majoritatea fluviilor din lume au sensul de curgere spre sud, fiind un lucru explicabil din punct de vedere geografic si fizic.
Cu toate acestea, fluviul Nil contravine acestei legi nescrise a naturii si are sensul de curgere orientat catre nord. De aproximativ 30 de milioane de ani, fluviul este un caz rar intalnit in natura, fiind considerat de experti o anomalie.
Care este explicatia acestui fenomen? De-a lungul timpului, pe fundul fluviului Nil s-ar fi depus sedimente care formeaza un fel de banda rulanta.
Expertii si oamenii de stiinta sustin ca daca nu ar fi fost aceasta banda pe fundul Nilului, este foarte probabil ca fluviul sa nu se mai fi varsat in Marea Mediterana, ci mai la vest, in Oceanul Atlantic.
Cine a descoperit izvoarele fluviului Nil?
Eforturile de a descoperi de unde izvoraste Nilul au reprezentat o preocupare inca din perioada antica.
In acest sens, exista relatari istorice din vremea imparatului roman Nero. In anul 60, Nero comanda o expeditie romana in care sa fie identificata sursa fluviului. Romanii aveau de partea lor ghizi localnici din Etiopia.
Din expeditia romana au plecat doar cateva garzi, impreuna desigur cu ghizii. Nu se stie clar traseul acestor misionari, deoarece unele surse afirma ca s-ar fi ratacit prin Sudanul de astazi, in timp ce alte surse relateaza ca ar fi mers spre Uganda de astazi.
Cert este ca in 68, imparatul Nero moare si se renunta imediat la ideea acestei expeditii, in conditiile in care traseul ducea dincolo de partea Egiptului stapanita de romani, ceea ce ar fi echivalat cu o declaratie de razboi.
Egiptenii au fost primii preocupati de istoria si geografia Nilului
Egiptul Antic n-ar fi supravietuit ca si civilizatie daca nu ar fi fost Nilul. „Marele Dar al Egiptului”, cum a fost numit a reprezentat nu doar o sursa de apa pentru agricultura, ci a fost si o cale de transport.
Valea Nilului a fost o zona in care se practica agricultura si nu a fost deloc greu sa fie irigiate portiuni mari cu apele fluviului.
In plus, transportul pe fluviu era foarte facil, marfurile si oamenii ajungand rapid dintr-o parte intr-alta.
Chiar si faraonii au avut preocupari in acest sens. Spre exemplu, Ptolemeu al doilea ar fi comandat o expeditie care sa stabileasca de unde izvoraste raul. Exista insa putine relatari istorice din acea vreme care sa relateze rezultatele expeditiei.
De unde provine numele fluviului?
Termenul de „Nil” isi are originea in cuvantul de origine greaca “neilos” care inseamna vale. In limba egipteana, Nilul insemna negru, de unde si denumirea de fluviul negru.
Nilul a inghetat de doua ori
Este greu de imaginat cum un fluviu din Africa a reusit sa inghete. Acesta insa nu a fost un episod izolat, pentru ca s-a intamplat chiar de doua ori in istoria consemnata: prima data in anul 829, iar apoi in 1010.
95% din populatia Egiptului traieste in proximitatea bazinului Nilului
Se spune ca fluviul Nil mentine viata in Egipt, iar acest lucru este cat se poate de adevarat. Inca din cele mai vechi timpuri zeci de milioane de oameni s-au adapostit in apropierea fluviului.
Este si firesc in momentul in care stai in desert sa cauti o sursa de apa si sa te stabilesti acolo. In prezent, aproximativ 99 de milioane de oameni traiesc in zona bazinului Nilului.
Sursa: Articol de la partener