România se află într-un moment al ‘marilor schimbări’, iar pe acest drum este nevoie şi de participarea, expertiza şi viziunea cultelor religioase, a declarat, luni, premierul Marcel Ciolacu, în cadrul unei întâlniri avute la Palatul Victoria cu reprezentanţii acestora.
‘Astăzi, ne aflăm într-un moment important pentru societatea noastră, un moment al acţiunii, un moment al marilor schimbări, un moment al reformelor şi nu îmi pot imagina ca, pe acest drum, să mergem fără participarea, expertiza şi, mai ales, viziunea dumneavoastră. Ne dorim o Românie performantă, o Românie în care asistenţa socială să nu fie construită pe planuri de afacere, ci pe empatie, etică şi angajament ferm faţă de binele aproapelui. O Românie în care educaţia să nu fie lipsită de cunoaşterea şi asumarea trecutului. O Românie în care diferitele credinţe să nu fie bariere în calea dezvoltării noastre ca popor, ci să fie transformate în punţi de cunoaştere, înţelegere şi acceptare a celuilalt. Şi nu aş putea găsi un model mai bun decât cel pe care dumneavoastră, împreună, îl inspiraţi’, a transmis Ciolacu.
Premierul a mulţumit reprezentanţilor cultelor religioase pentru implicarea socială de care au dat dovadă, exprimându-şi convingerea că şi pe viitor în colaborarea cu Guvernul vor fi dezvoltate programe de ajutorarea a persoanelor vulnerabile.
‘Profit de acest moment pentru a evidenţia încă un aspect, deosebit de important: cel al implicării sociale. Aş vrea să vă mulţumesc pentru răspunsul dumneavoastră prompt, venit în urma apelului făcut în urmă cu câteva luni, atunci când ne confruntam cu ororile din azilele groazei. Şi, pentru viitor, vă spun sincer că îmi doresc ca, împreună, să identificăm soluţii pentru a valorifica potenţialul pe care cultele religioase îl au din acest punct de vedere. Deţineţi capacităţi absolut necesare. În primul rând, o raportare morală, responsabilă, la actul profund uman de întrajutorare a aproapelui. Apoi, un personal dedicat care are acces nu doar în mediul instituţional, dar, mai ales, la domiciliul beneficiarilor, fie că vorbim de bătrâni, copii, mame vulnerabile, victime ale traficului de persoane ori persoane dependente de droguri. Sper ca, împreună, să construim nu doar cămine, ci, mai ales, să ajutăm aceste categorii de persoane vulnerabile prin programe şi activităţi cu caracter social şi medical realizate de unităţile de cult la nivel local’, a afirmat Marcel Ciolacu.
El a subliniat rolul jucat de cultele religioase după Revoluţia din Decembrie 1989 în ‘modelarea’ vieţii sociale, culturale, educaţionale, dar, mai ales, spirituale a românilor.
‘Avem în România o afiliere religioasă de peste 99%. Acest procent arată clar rolul esenţial pe care comunităţile religioase îl au în modelarea vieţii sociale, culturale, educaţionale, dar, mai ales, spirituale a românilor. Suntem un popor care am aderat structural la valorile democratice, europene, valori inspirate de drepturi fundamentale precum libertatea religioasă şi libertatea de conştiinţă. Acest drum, reînceput după Revoluţia din Decembrie 1989, nu ar fi fost posibil fără contribuţia cultelor religioase. Rolul dumneavoastră a fost nu doar de a fi memoria vie a suferinţei generate de regimurile totalitare, ci a constat în implicarea directă, valoroasă şi discretă, de multe ori neapreciată la adevărata valoare, în regăsirea şi formarea unor trăsături cu care astăzi ne mândrim şi care ne motivează’, a adăugat prim-ministrul.
Totodată, el a precizat că se analizează situaţia salarizării din domeniul cultelor şi se caută soluţii. ‘Nu îmi este străină situaţia privind salarizarea personalului neclerical, precum şi solicitările de majorare la nivelul salariului minim pe economie. Vă asigur că, împreună cu colegii din Guvern, cu domnul preşedinte Nicolae Ciucă, analizăm această solicitare îndreptăţită’, a spus Ciolacu.
Premierul a dat şi asigurări că Guvernul pe care îl conduce va continua să sprijine construirea şi renovarea lăcaşurilor de cult, precum şi activităţile educative şi proiectele culturale ale tuturor cultelor din ţara noastră.
Nu în ultimul rând, şeful Executivul a reafirmat angajamentul ferm al statului român în prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării, dar şi combaterea discursului instigator la ură. ‘Vă mărturisesc că, personal, îmi doresc ca astfel de manifestări să nu mai existe în societatea românească’, a evidenţiat Marcel Ciolacu.