Europarlamentarul Dacian Cioloş (USR) anunţă că se va propune grupului Renew din Parlamentul European să ceară Comisiei Europene activarea Directivei privind protecţia temporară (Temporary Protection Directive) pe care Uniunea Europeană o are pentru ajutorarea celor forţaţi să emigreze din motive umanitare.
‘Vom propune acum grupului Renew din Parlamentul European să cerem oficial Comisiei Europene activarea Directivei privind protecţia temporară (Temporary Protection Directive) pe care Uniunea Europeană o are pentru ajutorarea celor forţaţi să emigreze din motive umanitare. Directiva nu a fost activată niciodată până acum şi cred că este momentul optim ca acest lucru să fie făcut, pentru a permite ajutorarea cetăţenilor ucraineni care cer refugiu în ţările membre UE, inclusiv România. Colegul meu Dragoş Tudorache, care este membru în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European, va susţine această iniţiativă în cadrul Comisiei pentru a ne asigura că există toate şansele pentru activarea mecanismului european de protecţie. Prin această măsură, urmărim asigurarea unui efort concertat şi solidar care să facă faţă valului de persoane care vor trebui să se refugieze din cauza conflictului militar declanşat de Rusia şi Vladimir Putin’, scrie Cioloş, sâmbătă, pe Facebook.
El îşi exprimă speranţa ca şi Guvernul României să ceară activarea Directivei şi să depună toate eforturile posibile pentru a se asigura că cetăţenii ucraineni primesc tot ajutorul de care au nevoie.
‘În ciuda unor asigurări primite de la câţiva membri ai Guvernului, trebuie să spun că, fără o comunicare bună şi permanentă, cetăţenii rămân cu senzaţia că lucrurile se mişcă încet şi haotic, iar primele măsuri sunt oferite mai degrabă de către societatea civilă şi oamenii care doresc să dea o mână de ajutor. Gesturile sunt emoţionante, dar aruncă din nou o lumină negativă asupra instituţiilor statului care par că fac doar minimul necesar, deşi este posibil să nu fie aşa. Situaţia se va agrava de la o zi la alta şi nu ne permitem să greşim în acest moment, pentru că ne vom găsi în faţa unei tragedii umanitare de proporţii inimaginabile. Nu vreau să critic unele măsuri luate, dar statul român, prin instituţiile sale şi oamenii pe care îi are în structurile sale, trebuie să realizeze că situaţiile de criză nu mai sunt o excepţie şi că ele presupun înainte de orice grija pentru vieţile oamenilor. Ca atare, e nevoie de mai multă energie, coordonare şi comunicare mai clară şi mai vizibilă, dacă vrem să ne achităm de datoria umanitară pe care o ţară membră a UE o are’, mai afirmă europarlamentarul.
El îi cere premierului Ciucă, precum şi miniştrilor care se ocupă de zonele responsabile pentru situaţia migranţilor, ‘să nu gândească politic măsurile pe care trebuie să le ia’.
‘Avem nevoie de solidaritate şi de eficienţă, avem nevoie ca toţi cei care pot contribui la acest efort umanitar să o poată face şi nicio resursă nu trebuie irosită. Îi asigur de tot sprijinul delegaţiei noastre de la Bruxelles şi al grupului nostru european’, mai spune Dacian Cioloş.