Acasă55Cîţu: Costurile cu reducerea inflaţiei, mai mari în perioada următoare; trebuia să...

Cîţu: Costurile cu reducerea inflaţiei, mai mari în perioada următoare; trebuia să fie măsuri mai devreme

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, afirmă că, în perioada următoare, costurile cu reducerea inflaţiei ‘vor fi mari’ şi susţine că acestea ar fi trebuit luate mai devreme, iar întârzierea lor va duce la costuri şi mai dure.

‘Noi vedem că, din păcate, estimările pe care le-am făcut până acum s-au adeverit. Am atras atenţia în ianuarie că dacă nu luăm măsuri vom avea o decelerare a creşterii economice, vom avea creşterea inflaţiei cu peste două cifre în martie, şi aşa s-a întâmplat. Nu poţi să dai tot timpul vina pe Ucraina şi pe ce se întâmplă acolo, pentru că dacă mă uit la ţările din jur, estimările pentru Ungaria, Polonia, se ajustează doar cu 0,8, nu cu 2,4 puncte procentuale. Hai, Bulgaria – 1,2 (n.r. procente), dar nimeni nu are ajustarea noastră. Deci e clar că e ceva particular pentru noi’, a declarat Cîţu, marţi, la Palatul Parlamentului.

El a opinat că va fi ‘foarte greu’ de corectat inflaţia.

‘Înseamnă preţuri mari (n.r. – inflaţia), înseamnă că am intrat în zonă şi am spus că îmi este teamă să ajungem la inflaţie peste două procente pentru că va fi foarte greu să corectezi această inflaţie. Estimările Băncii Centrale arătau că, la finalul anului, suntem aproape de 10%, în condiţiile în care ei vedeau o inflaţie care avea un maxim de 11% mai târziu. Deja suntem avansaţi. Ce înseamnă costurile de a reduce această inflaţie? Vor fi mari în perioada următoare. De aceea trebuia să fie măsuri mai devreme. Cu cât întârzii aceste măsuri de a reduce inflaţia şi de a corecta echilibrul macroeconomic, cu atât aceste măsuri vor fi mai dure în viitor’, a susţinut Cîţu, întrebat pe această temă’, a adăugat Florin Cîţu.

Întrebat dacă economia românească merge într-o direcţie bună, ţinând cont de măsurile anunţate de Guvern, Cîţu a spus că ar fi foarte atent la ce spune şi la rezultate, în contextul în care ministrul de Finanţe a comunicat că nu va fi o inflaţie de două cifre în martie, iar ‘azi a fost contrazis’.

‘Eu mă uit la ce comunică Guvernul şi aseară înţeleg că ministrul de Finanţe spunea că nu va fi inflaţia de două cifre în martie. Azi a fost contrazis. Aş fi foarte atent la ce spun şi la rezultate. Până la urmă, românii vor fi cei care vor judeca efectele, dar vă spun că am administrat economie în cea mai mare criză din ultima sută de ani, împreună cu colegii din PNL şi am găsit soluţii. Cred că e important ca PNL să se întoarcă la liberalism şi la soluţii liberale şi veţi vedea că atunci va funcţiona. Să luăm mai mult curaj să impunem măsuri liberale. Fără măsuri liberale, vom vedea unde ne vom duce’, a menţionat Cîţu.

Întrebat dacă la sfârşitul anului, rata inflaţiei va fi de două cifre, preşedintele Senatului a estimat că aceasta ar putea fi de peste 15%, subliniind că responsabilitatea este împărţită la Ministerul Finanţelor şi la Banca Naţională.

‘Aşa cum arată acum, da, iar din estimările iniţiale credeam că maximum se va duce spre 13%, s-ar putea acum să mergem peste 15% rata inflaţiei şi atunci va fi complicat să vii sub două cifre (…). Aici să ştiţi că trebuie să lucreze ambele, şi Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor. Ministerul Finanţelor trebuie să dea clar mesajul că are sub control deficitul şi menţine deficitul şi trebuie să fie un mesaj credibil. Trebuie să gândiţi cum gândesc cei din economie. Dacă noi anunţăm că vom arunca mai mulţi bani în economie, normal că ceilalţi să spună ‘Ok, încă se poate’, şi de aceea se creează o spirală, deci aş fi mai atent. Pe partea cealaltă, Banca Centrală, care este mandatată de poporul român prin Parlamentul României, să livreze preţuri stabile, trebuie să facă mai mult. Este clar că inflaţie 10% nu înseamnă preţuri stabile şi este şi acolo o responsabilizare. Deci este împărţită responsabilitatea la Ministerul şi la Banca Naţională’, a punctat Florin Cîţu. AGERPRES /(A – autor: Sorinel Peneş, editor: Cătălin Alexandru)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks