Acasă55Cîţu: În Pilonul III al PNRR am alocat pentru învăţământul profesional şi...

Cîţu: În Pilonul III al PNRR am alocat pentru învăţământul profesional şi dual suma de 400 de milioane de euro

Premierul Florin Cîţu a amintit, marţi, că în Pilonul III al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) au fost alocate 400 de milioane de euro pentru învăţământul dual, în contextul în care acesta este ‘singurul sistem care nu scoate şomeri de pe băncile şcolii’.

‘În Pilonul III am alocat exact pentru învăţământul profesional şi dual suma de 400 de milioane de euro. Este o sumă importantă, consistentă, care sunt sigur că va fi folosită eficient. Până la urmă, cu 400 de milioane de euro putem să facem minuni. Vedem ce au făcut companiile private cu propriile resurse’, a afirmat şeful Executivului, la ‘Professional Dual Summit’ – eveniment organizat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

Florin Cîţu a mai spus că ‘din păcate, Guvernul sau statul nu a făcut aşa de multe în ultima perioadă pentru a susţine acest sistem de învăţământ, dar a făcut sistemul privat’, iar companiile private ‘au investit şi au creat acest sistem dual’.

În acest context, el a vorbit despre feedback-ul primit de la respectivele companii.

‘Toate aceste companii cu care am discutat, companii mari (…), au spus foarte clar că au avut o problemă cu forţa de muncă la un moment dat şi şi-au rezolvat-o investind în anumite clase, în anumite licee. Deci au găsit această soluţie de sistem dual. Dar trebuie făcut mai mult şi acum ideea este cum extindem un program de succes la nivel naţional. Acest sistem cred că este singurul sistem care nu scoate şomeri de pe băncile şcolii, pentru că ai un sistem unde oamenii au garanţia unui loc de muncă exact când termină şcoala’, a punctat premierul.

Totodată, Cîţu s-a referit şi la PNRR şi a afirmat că ‘suntem acum la un punct de răscruce în România’.

‘Urmează cel puţin 70 de miliarde de euro investiţi în România prin PNRR şi Fonduri Europene’, a arătat el.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre investiţiile în campusuri ce susţin învăţământul dual şi de nevoia să existe o ‘schimbare de mentalitate’.

‘Atunci când statul va investi 338 de milioane de euro în aceste campusuri, zece campusuri sunt în momentul de faţă în negociere cu Comisia, îndrăznesc să îmi manifest optimismul, deşi negocierile nu sunt încheiate, (…) situaţie în care, investind 338 de milioane de euro, agenţii economici care deja până acum au fost dispuşi şi au şi făcut să investească din propriile resurse pentru formarea unor angajaţi cu competenţe de care au nevoie vor fi mult mai interesaţi să se alăture într-o manieră mai profundă, cel puţin în zona acestor zece campusuri’, a arătat ministrul, care a evidenţiat că ‘în România Educată (…) învăţământul dual este o prioritate majoră’.

La rândul său, Ligia Deca, consilier prezidenţial la Departamentul Educaţie şi Cercetare şi coordonator ‘România Educată’, a vorbit despre situaţia actuală a învăţământului dual în România.

‘Este un subiect despre care am auzit deseori în spaţiul public – învăţământul dual reprezintă în continuare mai degrabă excepţia decât regula în învăţământul profesional şi tehnic şi asta în ciuda faptului că dinamica şi rezultatele sale sunt incontestabile. Este clar că mediul privat apreciază rezultatele sale’, a afirmat consilierul prezidenţial.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks