Acasă652Colegiul Medicilor Bucureşti cere investiţii în infrastructură, în contextul incendiului din Prahova

Colegiul Medicilor Bucureşti cere investiţii în infrastructură, în contextul incendiului din Prahova

Preşedinte Colegiul Medicilor din Bucureşti, prof. dr. Cătălina Poiană, a lansat, joi, un apel pentru construirea de infrastructură nouă în spitale, care să îndeplinească toate condiţiile, inclusiv cele de securitate la incendiu.

‘Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti transmite condoleanţe familiilor victimelor acestui incendiu, precum şi mesajul nostru de susţinere pentru răniţi şi pentru colegii noştri din Prahova. Dar oare câte mesaje de condoleanţe va trebui să mai trimitem? Mi-aş dori să dăm un mesaj că începem să construim infrastructură nouă în spitale – infrastructură care să poată să îndeplinească toate condiţiile şi să primească şi tot-discutata, dar necesara autorizaţie de securitate la incendiu. Mi-aş dori să dăm un mesaj că se sapă fundaţia unui nou spital, nu că se sapă cu cazmaua gropi în cimitire pentru victimele incendiilor din spitalele româneşti’, a scris Cătălina Poiană, pe Facebook, în numele Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din Bucureşti.

Ea a reamintit că un astfel de incendiu s-a produs şi la Institutul Naţional de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’, iar problema infrastructurii în spitale persistă ‘de zeci de ani’.

‘Presiunea pe spitalele din Bucureşti care asigură asistenţă persoanelor cu COVID-19 este una foarte mare – este un laitmotiv al acestei perioade pe care îl vedem concretizat clar: cedează infrastructura, cedează fierul, betonul, cablurile şi instalaţiile. Şi vedem că în faţa pandemiei singura care rezistă şi este acolo este resursa umană. Domnilor şi doamnelor decidenţi ai momentului, dar problema infrastructurii nu este numai o problemă a acestei perioade este o situaţie care persistă de zeci de ani: asiguraţi condiţii de muncă pentru ca resursa umană din sănătate să rămână în sănătatea românească’, a transmis preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti.

Potrivit Cătălinei Poiană, incidente precum incendiul de la Ploieşti scad ‘nepermis de mult’ încrederea unei părţi a populaţiei în spitale, cu repercusiuni asupra medicilor şi a actului medical.

‘Medicii sunt primii cu care pacientul interacţionează în sistemul de sănătate şi o parte a populaţiei simte şi reproşează neajunsurile unui întreg sistem şi aruncă această vină pe umerii medicilor. Rugăm populaţia să ştie şi să înţeleagă că medicii şi personalul medical sunt cei care aduc sănătatea, dar nu pot să facă nimic ca să construiască infrastructură, pentru că nu sunt decidenţi’, a subliniat ea.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks