Acasă93Constanţa: ANR a aplicat în sezonul estival amenzi de peste 162.000 lei...

Constanţa: ANR a aplicat în sezonul estival amenzi de peste 162.000 lei proprietarilor de ambarcaţiuni de agrement

Zeci de amenzi, în valoare totală de peste 162.000 de lei, au fost aplicate, în perioada sezonului estival, proprietarilor de ambarcaţiuni de agrement, pentru diverse nereguli, a informat, miercuri, Autoritatea Navală Română (ANR).

Printre neregulile constatate de ANR sunt neînmatricularea ambarcaţiunii de agrement, lipsa de la bord a mijloacelor de salvare corespunzătoare, îmbarcarea unui număr mai mare de persoane decât cel maxim admis.

Controalele au fost făcute în perioada 1 mai – 30 septembrie şi au vizat cele cinci căpitănii zonale din subordinea instituţiei, respectiv Constanţa, Tulcea, Galaţi, Giurgiu şi Drobeta Turnu Severin, fiind controlate 706 ambarcaţiuni de agrement.

‘După efectuarea inspecţiilor s-au stabilit 67 de contravenţii. Principalele nereguli constatate se referă la: nerespectarea de către proprietarul unei nave a obligaţiei de a înmatricula nava sau de a notifica Autoritatea Navală Română; lipsa de la bordul navei a mijloacelor de stins incendiul corespunzătoare; lipsa (…) mijloacelor de salvare corespunzătoare; exploatarea unei nave cu mijloace de salvare care nu are înscris numele sau numărul de identificare al acesteia;  îmbarcarea la bordul navei a unui număr de persoane mai mare decât cel maxim admis. În total au fost date 41 de amenzi pentru ambarcaţiunile de agrement pe durata sezonului estival, care au însumat 162.600 de lei, şi 26 de avertismente’, se arată într-un comunicat de presă transmis de ANR.

Incidentele de navigaţie în care au fost implicate ambarcaţiuni de agrement au avut loc, în perioada menţionată, la Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Drobeta Turnu Severin, în urma acestora fiind înregistrate patru persoane rănite şi două date dispărute.

Potrivit ANR, la nivelul Căpităniei Zonale Constanţa, în staţiunea Mamaia, pe lacul Siutghiol, conducătorii a două motovehicule nautice nu au păstrat distanţa corespunzătoare şi au intrat în coliziune, fără a se înregistra victime.

Căpitănia Zonală Tulcea a înregistrat un incident în zona portului Tulcea, când o ambarcaţiune sub pavilion român a eşuat pe digul de piatră ce protejează suburbia Tudor Vladimirescu. ‘A rezultat avarierea ambarcaţiunii şi a motorului. Conducătorul acesteia era sub influenţa alcoolului şi este acum cercetat penal’, se spune în comunicat.

Un al doilea incident a avut loc în zona localităţii Vulturu, pe Braţul Sulina, o ambarcaţiune sub pavilion român care era spartă răsturnându-se pe malul drept. ‘Din explicaţiile conducătorului ambarcaţiunii a rezultat că acesta a lovit un corp imers, a deviat de la traseu şi a lovit digul. Bărbatul nu a suferit vătămări corporale, nu au fost urme de plouare, iar navigaţia în zonă nu a fost afectată’, a transmis ANR.

La nivelul Căpităniei Zonale Galaţi, o persoană aflată în apă pe braţul Măcin-Turcoaia a fost lovită de o ambarcaţiune aflată în navigaţie, fiind rănită şi transportată la spital.

Ulterior, o ambarcaţiune cu 11 persoane la bord s-a răsturnat din cauza unor manevre greşite în Dunăre – în apropierea malului, la Brăila, toate persoanele reuşind să iasă din apă. Un copil cu mama sa şi un bărbat au fost transportaţi la spital.

În cadrul Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin, în dreptul localităţii Rast, o ambarcaţiune cu patru persoane la bord s-a răsturnat în timp ce efectua plimbări pe Dunăre. Două persoane s-au salvat şi au ajuns pe malul bulgăresc, iar alte două au fost date dispărute. AGERPRES / (AS – autor: Nona Jalbă; editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks