Primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Mihai Lupu, împreună cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, au semnat, joi, două contracte de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în valoare totală de peste 250 milioane de euro, privind construirea unui spital de Oncologie şi Cardiologie, precum şi a unui spital de Pediatrie.
Potrivit lui Vergil Chiţac, municipalitatea intenţionează ca lucrările de construire a spitalului de Oncologie şi Cardiologie să demareze la începutul anului viitor.
‘Este limpede că nici măcar nu puteam visa dacă nu exista acest instrument, Planul Naţional de Rezilienţă şi de Redresare, un tren pe care nu am vrut să-l ratăm şi într-adevăr am suit în el (…) Acum, sigur, e un moment important, însă eu sunt optimist, dar un optimism rezervat, pentru că ştiu că greul de-abia de acum începe şi urmează un drum lung şi dificil (…) Am dat undă de începere a proiectului tehnic, iar nivelul nostru de ambiţie este ca până la finalul anului să finalizăm licitaţia de construcţie, iar începând cu anul viitor chiar să ne apucăm de construcţia lui propriu-zisă’, a afirmat primarul Constanţei.
Conform administraţiei locale, noul spital va fi amplasat pe Bulevardul Aurel Vlaicu, pe un teren de aproape 20.000 metri pătraţi.
‘Valoarea proiectului ‘Policlinică Municipală, specializarea cardiologie şi oncologie, Constanţa-spital nou’ este de 103.214.244,06 euro din care finanţare nerambursabilă prin intermediul PNRR 98.053.531,86 euro. Noul spital va fi amplasat pe B-dul Aurel Vlaicu în zona Dacia Service, pe un teren în suprafaţă de 19.660 mp. Acesta va avea două specializări: Oncologie şi Cardiologie’, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Constanţa.
Spitalul va fi focusat pe două specialităţi, Cardiologie şi Oncologie, esenţiale în completarea infrastructurii medicale a regiunii. Noul spital va avea câte două funcţionalităţi pentru fiecare specialitate medicală, respectiv, ambulatoriu cu paturi de zi (40 paturi) şi spitalizare continuă, inclusiv ATI (64 paturi).
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, a spus, joi, la semnarea contractului de finanţare a spitalului de Pediatrie că este vorba de un moment istoric.
‘Este un moment istoric pentru Constanţa, abordarea acestui proiect ţine de construcţia unui nou spital, în ultimii 58 de ani. (…) Acest edificiu înseamnă peste 350 de paturi dintre care 232 de paturi cu spitalizare continuă, 79 – spitalizare de zi , 39 de paturi pentru ATI, 9 săli de operaţii din care patru de chirurgie pediatrică. Dincolo de cifre, sunt fericit pentru viitoarele mămici din Constanţa şi nu numai’, a spus Mihai Lupu.
Proiectul ‘Construire corp nou – departament sănătatea mamei şi copilului Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Constanţa’ are valoarea de 150 milioane de euro, investiţia realizându-se pe terenul actual al Spitalului Judeţean.
Noua construcţie va avea funcţiunea de spital, destinată Departamentului ‘Sănătatea mamei şi copilului’, respectiv secţiilor de Obstetrică-Ginecologie I şi II, Neonatologie, Pediatrie şi Chirurgie-Ortopedie Pediatrică şi va avea o suprafaţă construită la sol de aproximativ 3.500 metri pătraţi.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a semnat, joi, cele două contractele de finanţare prin PNRR, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc în Amfiteatrul Ambulatoriului Clinic Integrat al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central ‘Dr. Carol Davila’. AGERPRES / (AS – autor: Nona Jalbă; editor: Marius Frăţilă)