Acasă55CORECTIE: Marco Daglio (OCDE): Inovarea înseamnă ca Guvernul să lucreze mai bine,...

CORECTIE: Marco Daglio (OCDE): Inovarea înseamnă ca Guvernul să lucreze mai bine, mai aproape de priorităţile cetăţenilor

CORECTIE LA STIREA CU ID 7332613 DIN 2022-10-11 19:10:35

Bucureşti, 11 oct /Agerpres/ – Coordonatorul Observatorului pentru Inovare în Sectorul Public din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Marco Daglio, prezent marţi la Bucureşti, a declarat că alături de Guvern se fac demersuri în vederea implementării laboratorului pentru inovare, subliniind că Guvernul trebuie să lucreze mai bine, mai aproape de nevoile şi priorităţile cetăţenilor.

Precizările au fost făcute în contextul în care Secretariatul General al Guvernului a organizat, marţi, în marja misiunii OCDE în România, Seminarul public despre capacitatea de inovare. Cu această ocazie a fost lansat oficial ‘Raportul de evaluare a capacităţii de inovare’, care a analizat patru aspecte la nivelul administraţiei publice din România: scopul, potenţialul, impactul inovării şi capacitatea de implementare.

‘Dacă ar fi să sintetizez: există o bună percepţie a scopului inovării şi un potenţial puternic. Capacitatea este în curs implementare. Un exemplu îl reprezintă laboratorul inovării, la care lucrăm împreună cu Guvernul României. La fel ca în multe state OCDE, avem structuri dedicate care susţin inovarea, fie că este vorba de un laborator, o divizie sau o agenţie. Ne gândim la modul în care va arăta. (…) Vom susţine crearea acestui laborator, oferind acces la experienţa acumulată în alte 35 de state. Nu este vorba despre crearea acestuia în sine, ci despre contextualizarea acestui laborator la problemele cu care se confruntă Guvernul român’, a arătat Marco Daglio, în cadrul unei declaraţii de presă.

El a invocat rezultatele unui studiu OCDE conform căruia doar aproximativ 40% dintre cei intervievaţi au încredere că Guvernul poate implementa idei inovative. Totodată, a reliefat că există o legătură între capacitatea de inovare şi consolidarea încrederii cetăţenilor în Guvern.

‘Inovarea înseamnă ca Guvenul să lucreze mai bine şi într-un mod diferit, aducându-l mai aproape de nevoile şi priorităţile cetăţenilor săi, iniţiind noi forme de colaborare, susţinând mai mult adoptarea politicilor de jos în sus, implicând mai mult societatea civilă. Toate acestea pot să alimenteze încrederea. E necesară o mai bună calitate a administraţiei, care să sporească încrederea cetăţenilor, în contextul în care în România nivelul acestei încrederi este atât de scăzut, conform statisticilor. Dar nivelul mediu al încrederii este destul de scăzut şi în alte state OECD’, a precizat el.

Marco Daglio a reliefat că instrumentele digitale pot asigura o mai bună implicare a cetăţenilor în procesul de deliberare.

‘Tehnologia permite implementarea reformelor, dar asigură şi cetăţenilor mai multe şanse de a lua parte la schimbare’, a spus el.

Detaliind cele patru dimensiuni abordate în cadrul raportului preliminar, reprezentantul OCDE a explicat că a fost analizată în primul rând intenţia autorităţilor de a folosi inovarea, precum şi domeniile în care aceasta urmează să fie utilizată. El a menţionat că România a făcut paşi importanţi din acest punct de vedere, unul dintre ei fiind chiar aderarea în 2019 la Declaraţia OCDE privind inovarea în sectorul public. A doua dimensiune analizată a fost potenţialul pentru inovare, iar din acest punct de vedere un rol important îl are interoperabilitatea datelor. A treia dimensiune o reprezintă capacitatea de implementare a inovării.

‘Acesta este un domeniu unde recomandăm Guvernului român să meargă mai departe, dar ştim deja că există o bază importantă. A existat un program de pregătire pentru funcţionari publici (…) care ia în calcul şi capacitatea de inovare. Dar acesta este un proces care durează, deoarece vorbim despre o schimbare a culturii în sectorul public, astfel încât să îşi asume mai multe riscuri, să încerce lucruri noi, ceea ce este foarte dificil pentru sectorul public, având în vedere că există o zonă a responsabilităţii care nu poate fi depăşită’, a mai spus el.

Anca Păiuşescu, consilier juridic superior, a declarat că laboratorul pentru inovare ar urma să îşi înceapă activitatea în 2023. El va funcţiona timp de un an în cadrul Guvernului, iar apoi proiectul ar urma să fie externalizat, fiind implementat şi la nivelul ministerelor.

‘Principalul scop al proiectului a fost să plasăm laboratorul în centrul Guvernului pentru a genera idei şi a lucra împreună cu societatea civilă, cu ONG-urile, cu mediul de afaceri, pentru a furniza soluţii la provocări. Este importantă şi introducerea conceptului de inovare anticipativă în ce priveşte crizele şi soluţionarea acestora. Laboratorul va fi realizat cu ajutorul expertizei OCDE. Observatorul pentru Inovarea Sectorului Public ne va ajuta să găsim soluţiile potrivite pentru dezvoltarea acestui laborator. Deocamdată lucrăm la acest aspect, dar va fi realizat împreună cu părţile interesate, inclusiv mediul academic, societatea civilă şi administraţia centrală. Explorăm deocamdată tipul de laborator pe care îl vom crea, dar acest lucru va fi stabilit până în februarie’, a precizat ea.

În perioada următoare va fi elaborat şi un plan de acţiune pentru a creşte capacitatea de inovare în administraţia centrală. În cadrul acestui plan de acţiune vor exista şi recomandări pentru elaborarea strategiei de inovare a sectorului public, prevăzută ca etapă intermediară în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Pe 25 ianuarie, Consiliul OCDE a decis lansarea negocierilor de aderare cu România. Decizia s-a referit şi la Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia şi Peru. Foaia de Parcurs pentru Aderare (Accession Roadmap) a României la OCDE a fost adoptată pe 10 iunie.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks