CORECTIE LA STIREA CU ID 7272230 DIN 2022-08-17 13:07:05
Focşani, 17 aug /Agerpres/ – Treisprezece comune din judeţul Vrancea, în care au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză, vor beneficia de un program de screening gratuit pentru depistarea tuberculozei pulmonare în cadrul unui proiect naţional de screening TB, coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ din Bucureşti, a informat instituţia.
O caravană mobilă va furniza servicii medicale medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor şi depistarea precoce a tuberculozei în cele 13 localităţi din judeţ, până la finele lunii septembrie.
Comunele vizate în cadrul proiectului sunt Slobozia Bradului, Sihlea, Tâmboeşti, Chiojdeni, Gugeşti, Coteşti, Vânători, Reghiu, Ţifeşti, Vidra, Pufeşti, Păuneşti şi Homocea.
‘Caravana Screening TB va străbate comunele anunţate vreme de o lună şi jumătate şi va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultaţiile medicale puse la dispoziţie în cabinetul mobil. Caravana va fi amplasată în zona primăriilor din comunele anunţate sau în alte locuri comunicate din timp locuitorilor. Este vorba despre o camionetă dotată cu aparatură de Radiologie şi diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu Bacilul tuberculozei – precum şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea Tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat’, au anunţat organizatorii.
Conform datelor statistice, incidenţa tuberculozei în judeţul Vrancea este de 46,2 cazuri la o sută de mii.
Pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de serviciile de consiliere şi sprijin asigurate de partenerii de la Federaţia UNOPA. În paralel, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de Suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situaţii sociale dificile, astfel încât aceştia să poată urma tratamentul până la vindecare.
Caravana mobilă va poposi la sediile primăriilor vizate sau în locaţii ce vor fi anunţate din timp localnicilor.
Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/ 4.9/ 225/ 117426 – ‘Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente’; proiect finanţat din fonduri europene şi implementat la nivel naţional de către Institutul de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’- Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.
Tuberculoza este o boală de origine infecţioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândeşte pe calea aerului de la persoană bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei radiografii, urmată de alte investigaţii medicale.
‘Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experienţa medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populaţia aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea şi tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp şi pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenţilor medicali comunitari, sprijinul autorităţilor locale şi judeţene sunt esenţiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei’ – a declarat medicul Beatrice Mahler, Managerul Institutului de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ din Bucureşti.
De la demararea activităţii de screening al tuberculozei jumătate din judeţele României au intrat în acest proiect, aproape 50.000 de români beneficiind de serviciile caravanei, judeţul Vrancea fiind unul dintre judeţele incluse în proiect.