Acasă652Coriu (CMR): Avem nevoie de un sistem modern de transfuzii; pacienţii au...

Coriu (CMR): Avem nevoie de un sistem modern de transfuzii; pacienţii au nevoie de produse de sânge

Preşedintele Colegiului Medicilor România, Daniel Coriu, a declarat, marţi, că este nevoie de un sistem modern de transfuzii în România, întrucât pacienţii au nevoie urgentă de produse de sânge, iar unii dintre aceştia îşi pot pierde viaţa în lipsa acestor.

‘Avem nevoie de un sistem modern de transfuzii. Pacienţii noştri au nevoie astăzi urgent de produse de sânge, plasmă proaspătă, masă eritrocitară, concentrat trombocitar, ţinute în condiţii de maximă siguranţă şi au nevoie de cantităţi mari. Avem pacienţi care îşi pierd viaţa din lipsa acestor produse de sânge’, a explicat medicul, la o dezbatere despre viitorul pacienţilor cronici transfuzabili din România, organizată de Coaliţia Unitatea de Sânge.

Preşedintele Coaliţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Radu Gănescu, a subliniat că fără sânge unele unităţi medicale s-ar putea închide întrucât acestea nu poate fi înlocuite.

‘Noi ca şi pacienţi vrem să susţinem şi să creăm un sistem benefic pentru toată lumea, în primul rând pentru pacient şi în al doilea rând pentru unităţile de servicii medicale, pentru că sângele este viaţă, este partea care ţine sistemul de sănătate în funcţie, este motorul sistemului de sănătate. Cred că fără sânge, probabil, unele unităţi medicale se pot închide. Nu există altă substanţă cu care să o înlocuim’, a spus Gănescu.

‘Este nevoie mai mult ca oricând pentru Unitatea de Sânge. (…) Noi, pacienţii, ne implicăm, nu numai cerem. Ar trebui toată lumea să se implice mai ales pe partea educaţională. (…) Astăzi am rămas la aceeaşi recompensă faţă de donator, care, de multe ori, jigneşte’, a afirmat preşedintele Federaţiei Asociaţilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.

Potrivit consilierului prezidenţial Diana Păun, este regretabil faptul că sistemul de transfuzii se confruntă cu deficienţe semnificative de la infrastructura precară până la deficienţe de ordin legislativ, care trebuie să fie în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene.

‘Este vital să conştientizăm importanţa unor reforme structurale, profunde ale acestui sistem. (…) Este important să continuăm eforturile de conştientizare asupra importanţei donării de sânge în rândul populaţiei’, a arătat medicul.

Consilierul de stat la Cancelaria prim-ministru Marcel Ciolacu, Carmen Orban, a evidenţiat, la rândul său, că realitatea este aceea că fără sânge nu se pot salva vieţi.

‘Tot astăzi vorbim de o realitate cruntă şi aceea că fără sânge nu putem salva vieţi. (…) Suntem într-o realitate cruntă: sângele este extrem de valoros astăzi, cu toată tehnologia medicală. (…) Să înţelegem că România are nevoie urgentă de reformare şi reorganizarea a sistemului de transfuzii la standarde europene. Este nevoie de o permanentă dezvoltare şi modernizare şi educare în acest domeniu’, a declarat Orban.

Preşedintele Societăţii Naţionale de Transfuzie Sanguină din România, Florentina Vlădăreanu, a subliniat importanţa educaţiei pentru donatori.

‘Pentru donator va trebui educaţie, învăţat ce înseamnă donarea, învăţat ce înseamnă sângele, învăţat ce poate face pentru semenul său. (…) Există eficienţă maximă şi avem dovezi care pot să ne arate că o eficienţă a administrării sângelui cu raţionalitate în regim cronic şi regim programat pentru afecţiunile care pot să beneficieze de acest regim programat pot aduce beneficii atât pentru serviciile medicale privind costurile, dar, mai ales, pentru pacient’, a indicat Vlădăreanu.

Directorul Institutului Naţional de Transfuzie, Tania Mihalcia, a informat că au fost finalizate un proiect de lege a sângelui şi un ordin de autorizare şi acreditare a centrelor de transfuzie.

Potrivit acesteia, finalizarea digitalizării va asigura condiţiile pentru iniţierea unor procese în condiţii de siguranţă.

‘O parte din legislaţia specifică domeniului va intra pe circuitul de avizare. A fost finalizat un nou proiect de lege a sângelui, a fost finalizat ordinul de autorizare şi acreditare a centrelor de transfuzie, care se află deja în minister. (…) De peste un an, chiar în absenţa digitalizării, s-a facilitat comunicarea rapidă cu şi între centrele de transfuzie pentru redistribuirea de componente sanguine, ceea ce a redus deficitul local, după caz. (…) În colaborarea cu Ministerul Sănătăţii încercăm să creăm condiţiile pentru ca procesul de implementare a cerinţelor noului regulament să se desfăşoare conform calendarului ce va fi stabilit. Lucrăm la elaborarea aplicaţiei pentru obţinerea de fonduri nerambursabile în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru digitalizarea sistemului naţional de transfuzie sanguină. Finalizarea digitalizării va asigura condiţiile pentru iniţierea unor procese în condiţii de siguranţă, cum este şi testarea, crearea platformelor de testare, precum şi conectarea la platforma informatică de la nivelul UE a platformei centrale care va colecta şi publica date legate de donări, utilizări clinice şi aşa mai departe’, a arătat Mihalcia.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu, a subliniat necesitatea adoptării unor decizii şi implementarea măsurilor necesare.

‘Invitaţia de a stabili câteva termene foarte clare este mai mult decât pragmatică. (…) Chiar nu mai este niciun motiv pentru care să mai aşteptăm aşa luarea unor decizii care pot fi luate şi azi şi mâine. Există fundamentarea ştiinţifică. Cred că este cazul să ne suflecăm mânecile şi să trecem la luarea unor decizii şi la implementarea acelor lucruri în jurul cărora tot dezbatem’, a transmis Baciu.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks