Turiştii sunt invitaţi la cea de-a treia ediţie a Festivalului ‘Forgacs’, care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni în oraşul staţiune Covasna, pentru a cunoaşte, printre altele, viaţa, tradiţiile şi cultura secuilor.
Festivalul organizat de autorităţile locale în parteneriat cu Asociaţia Pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna va începe, sâmbătă după-amiază, cu concertul fanfarei din localitatea Brateş şi al formaţiei Old Bumerang şi va continua duminică cu o paradă a husarilor, spectacole de muzică şi dans, expoziţii de artă şi prezentarea de meşteşuguri tradiţionale.
‘Evenimentul are ca obiectiv prezentarea meşteşugurilor tradiţionale de altădată, consolidarea identităţii regionale a locuitorilor din zona Covasna şi în acelaşi timp îşi propune să ofere turiştilor ocazia de a face o incursiune în viaţa, tradiţiile şi cultura secuilor’, menţionează organizatorii, într-un comunicat de presă, remis miercuri AGERPRES.
În cadrul festivalului vor mai avea loc, printre altele, demonstraţii de tăiat lemne, ateliere pentru copii, lansarea cărţii de bucate ‘Gusturi dulci din Ţinutul Secuiesc’ şi un târg de produse tradiţionale şi locale.
La finele săptămânii trecute, în Valea Zânelor din staţiunea Covasna a avut loc ‘Nedeia mocănească’, una dintre cele mai vechi sărbători pastorale din zona Arcului Carpatic, care aminteşte de vremurile când ciobanii tineri coborau de la munte, în preajma sărbătorii Sfântului Ilie, pentru a-şi alege viitoarele neveste.
Turiştii care au participat la acest eveniment au avut ocazia de a vedea cum erau pe vremuri obiceiurile de nuntă ale românilor din zonă, cum ar fi cerutul miresei, bărbieritul mirelui, ruperea colacului, descălţatul naşilor, trânta voinicilor sau ridicatul bolovanului.
Cu acest prilej a avut loc şi o expoziţie cu produse ale crescătorilor de oi din zonă, dar şi cu diverse obiecte tradiţionale folosite pe vremuri la stână, au ascultat melodii populare şi au putut degusta diverse produse tradiţionale, cum ar fi caş, urdă, pastramă de oaie, tochitură la ceaun, plăcinte şi bulz pe jar.
Nedeia mocănească a fost organizată de Asociaţia Cultural-Creştină Justinian Teculescu şi Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine Covasna, cu sprijinul autorităţilor locale şi judeţene. AGERPRES / (AS – autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă)