AcasăStiri generaleCovasna: Lucrări ale pictorului Alexandru Mohy, din colecţii publice şi private, expuse...

Covasna: Lucrări ale pictorului Alexandru Mohy, din colecţii publice şi private, expuse la Sfântu Gheorghe

Câteva zeci de lucrări ale pictorului Alexandru Mohy, aflate în colecţii publice şi private din România şi Ungaria, vor fi expuse timp de o lună la Centrul de Artă al Transilvaniei din Sfântu Gheorghe, cu prilejul aniversării a 120 de ani de la naşterea artistului.

Potrivit organizatorilor, Alexandru Mohy (1902-2001) s-a impus în istoria artei româneşti ca unul dintre cei mai importanţi şi prolifici artişti ai picturii transilvănene şi pedagog de artă.

‘Cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la naşterea sa, Centrul de Artă din Transilvania organizează o expoziţie retrospectivă cu aproximativ şaizeci de lucrări în memoria acestui artist de excepţie, oferind o perspectivă asupra picturii şi operei sale grafice. (…) Pentru expoziţia de faţă, pe lângă colecţiile Fundaţiei Sapientia şi ale Muzeului Naţional Secuiesc, am selectat lucrări din mai multe colecţii private din România şi Ungaria, cu scopul de a ilustra atât perioadele semnificative ale bogatei opere a artistului, care acoperă aproximativ şapte decenii, cât şi temele sale caracteristice. Selecţia include lucrări de valoare muzeală, precum compoziţia timpurie ‘În grădină’ (1937), care poate evoca şi lucrările lui Gauguin create în Tahiti, unul dintre cele mai interesante şi spectaculoase autoportrete ale sale în ceea ce priveşte culorile sale vii, ‘Autoportretul bărbierind’ (1957); ‘Strada Piezişă cu şevalet’ (1971), care apare pe coperta monografiei lui Zoltan Banner; sau monumentalul ‘Constructori’ (1975)’ , se arată într-un comunicat postat pe pagina de internet a Centrului de Artă.

Pe lângă acestea, expoziţia mai cuprinde câteva naturi statice de mici dimensiuni, portrete mai puţin cunoscute şi cincisprezece lucrări de grafică, schiţe de compoziţie şi desene independente.

‘O altă caracteristică interesantă a expoziţiei este prezentarea câtorva picturi atipice din perioadele Satu Mare şi Dej din anii 1930, care prezintă o pensulaţie şi armonii cromatice neobişnuite în comparaţie cu picturile sale mai solidificate, cu cuburi mari şi pete de culoare. Lucrările selectate pentru expoziţie ilustrează stilul caracteristic al lui Mohy, care se stabilise deja în anii ’40 şi la care pictorul a aderat până la sfârşitul vieţii sale. Tablourile sale, construite cu o forţă aproape sculpturală, din forme mari şi pete largi, amintesc de cubism prin structura lor cubică, dar criticii săi l-au etichetat şi ca fiind constructivist, iar în anii ’50 chiar formalist, dar de fapt el nu aparţinea cu adevărat niciuneia dintre cele două mişcări, ci pur şi simplu construia o viziune inspirată de realitate cu fermitate şi soliditate, cu un excelent simţ al culorii, stilizat prin desen unghiular şi prin forme geometrice expresive’, se mai arată în comunicat.

Vernisajul expoziţiei va avea loc pe 20 iulie, de la ora 15,00, în prezenţa preşedintelui Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, şi a primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

Aceasta va putea fi vizitată până în 20 august 2022, de marţi până vineri între orele 10,00 şi 18,00, iar sâmbătă între orele 11,00 şi 18,00.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks