Guvernul a alocat aproximativ 528.000 de lei pentru cazarea şi întreţinerea refugiaţilor din Ucraina care au venit anul trecut în judeţul Covasna, a declarat, marţi, prefectul Raduly Istvan, citând datele furnizate de Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Potrivit sursei citate, aproximativ 70% din această sumă, respectiv 369.000 de lei, a fost transferată primăriilor care au asigurat cazarea refugiaţilor în imobilele proprii, iar diferenţa a fost acordată persoanelor private care i-au găzduit.
Prefectul Raduly Istvan a precizat la ora actuală în judeţul Covasna sunt 22 de refugiaţi din Ucraina: 6 în municipiul Sfântu Gheorghe şi 2 în oraşul Baraolt, găzduiţi în locuinţe private, iar 14 în municipiul Târgu Secuiesc, dintre care 8 locuiesc în hostelul primăriei şi 6 în locuinţe private.
‘În ultima vreme, în presă au apărut mai multe informaţii potrivit cărora nu s-au efectuat plăţi, ceea ce a dus la concluzia că Guvernul a închis aşa-numitul program 50+20, adică 50 de lei pentru cazare şi 20 de lei pentru masă, care finanţează cazarea şi masa refugiaţilor. Într-adevăr, există o întârziere de aproximativ o lună în efectuarea plăţilor, deoarece s-au făcut anumite verificări, pentru că au existat abuzuri în unele judeţe, dar în judeţul Covasna nu a fost cazul. Probabil că, tot din această cauză, Guvernul a regândit programul, în sensul că banii nu ar trebui să ajungă la cei care cazează refugiaţi, ci direct la familiile ucrainene. Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului publicat ieri pe site-ul Ministerului de Interne, familiile ar urma să primească o sumă forfetară de 2.000 de lei pe lună, pe care ar trebui să o folosească pentru a-şi plăti singure cazarea şi hrana. Repet, acesta este un proiect care ar putea fi modificat, nu ştim care va fi forma sa finală şi nici când va intra în vigoare. Deocamdată, este în vigoare vechiul act normativ, iar Guvernul va continua să plătească sumele corespunzătoare până când acesta va fi modificat’, a declarat prefectul Raduly Istvan, în cadrul unei conferinţe de presă.
Acesta e, însă, de părere că modificările legislative preconizate sunt binevenite şi vor facilita integrarea mai uşoară a refugiaţilor.
‘Dacă au venit la noi sunt bineveniţi, suntem oameni, dorim să ajutăm, dar cei care sunt apţi de muncă trebuie să muncească. Deci, din punctul meu de vedere, această ordonanţă de urgenţă este binevenită şi cel puţin pune punct pe litera I. A trecut un an de zile de când a început războiul în Ucraina, iar statul român a asumat foarte multe servicii pentru refugiaţi. Suntem alături de Ucraina, suntem alături de cetăţeni, dar în acelaşi timp nu putem să acceptăm ca o persoană ce este aptă de muncă şi chiar vrea să muncească, în loc să-i dăm posibilitatea să activeze undeva, pe orice laturi ale economiei, să primească bani, nu pentru el, ci pentru cel care îl primeşte în gazdă’, a mai spus prefectul Raduly Istvan.