„Ieri după-amiază, după ce am terminat emisiunea și am comentat la cald evenimentele legate de Călin Georgescu, am avut diverse întâlniri în locuri publice, apoi am și călătorit cu avionul, dar vă mărturisesc că, la fiecare pas, a trebuit să mă opresc să dau lămuriri despre acest eveniment legat de Călin Georgescu, să dau lămuri unor oameni care mă recunoșteau, mă opreau și, sigur, absolut toată lumea extrem de politicos, intrau în vorbă cu mine ca să mă întrebe ceea ce nu pricepeau, cum anume se poate întâmpla așa ceva și, sigur, întrebările au fost concentrate pe săltarea din trafic a lui Călin Georgescu, dar foarte multe și pe ritualul de umilire a celui pe care mulți îl vedeau deja ca viitor președinte al României și nu puteau să priceapă de ce să-l filmeze poliția când, de emoție, probabil, a trebuit să meargă de urgență la veceu; pentru că aia a făcut parte din ritualul de umilire, să-l filmeze, apoi să dea acele imagini, când cineva, după ce stă cu mâinile la zid, se duce să-și facă nevoile, n-a fost nimic întâmplător”, scrie, pe solidnews.ro, analistul politic Cozmin Guşă.
„A fost o operațiune, care a dus la această isterizare despre care vorbesc, pe care am constatat-o în discuțiile pe care le-am avut ieri, repet, cu oameni din diverse medii, de la șoferii din parcările restaurantelor, până la chelneri, până la oameni, până la oamenii din avion, până la alți cetățeni din alte zone ale țării. Asta mi s-a părut: că s-a declanșat o stare de tip isteric la nivel public; și spun la nivel public, generalizat, pentru că, în același timp, isteric mi se pare și comportamentul autorităților. Marius Iacob și cei pe care îi coordonează, mă refer la procurorul de la Parchetul General, pot să fie încadrați la comportament isteric, după cum și ceilalți oameni din mediul de putere, care fie îl sprijină, fie îl detestă, sunt cam tot acolo. Isteric, chiar dacă nu pare, este și felul în care a reacționat Marcel Ciolacu, care spune: „Dom´le, legea trebuie să fie aceeași pentru toți și nu stăm să analizăm care, ce cetățean este, în funcție de ce a făcut”. Nu corespunde gândirii lui Marcel Ciolacu în niciun caz, pentru că se poate vedea pe sine, în cazul Nordis, intrând într-o asemenea postură.
Este limpede că, prin ceea ce s-a declanșat ieri, va deveni posibil orice, cum spuneam, și nu se mai poate ghici nimic. Ori, într-un asemenea mediu, este loc de excese, excese din partea autorităților, care vor veni cumva normal, dacă pe Georgescu, care avea șansa să ajungă președintele României, l-au săltat din trafic, l-au umilit, i-au filmat șosetele, bine că nu l-au filmat când s-a pus pe capacul veceului, atunci va fi posibil pentru oricine și asta va determina un anumit comportament. Dar, pe de altă parte, nu se poate ghici care va fi reacția populației. Unii spun „Dom´le, românii se vor aduna, vor pune mâna pe ´furci și pe coase´, cum făceau la 1907, și se vor revolta”; alții spun „Nu, nu vor face deloc așa ceva, ci vor accepta ceea ce le va fi dictat”. Nu se poate ghici nimic. Nu se poate ghici nici până unde vor merge autoritățile de acum înainte, câți candidați vor fi blocați (1-2-3, câți e nevoie, probabil), nici prin ce proceduri se va ajunge acolo, nici cum vor fi șantajați și strânși de ouă (să mă scuzați) cei din justiție sau din Ministerul de Interne, care trebuie să ia deciziile. Nu se știe. Și, repet, nu se știe care va fi reacția populației, pentru că populația noastră, după 10 august 2018, când au fost bătuți în Piața Victoriei manifestanții împotriva regimului Dragnea, nu se mai manifestă de frică. E o frică umană, e o frică de violență fizică. Cei care n-au făcut sport, sporturi de contact, cei care nu s-au bătut, au oroare de așa ceva; cei care ne-am bătut, am mai încasat, am mai dat, știm ce se întâmplă dacă iei un pumn sau dacă iei o căzătură sau dacă-l trântești pe unul sau ce se întâmplă, în general, în urma unor contacte fizice, ceilalți nu. Atunci nu putem să știm cât de mare este intimidarea la adresa românilor, dacă vor mai ieși sau nu în stradă.
Culmea anormalității a fost exprimată aseară, de Horațiu Potra, care, intenționat sau nu, emoționat sau nu (aici se petrece o treabă foarte ciudată în cazul lui: toți oamenii lui sunt duși la audieri, el este percheziționat, dar nu se ia nicio măsură împotriva lui; o să mă prind despre ce este vorba), a citat o zicere de la un fost șef de-al lui din Legiune, care, sigur, te lasă perplex ca om de rând, pentru că nu poți să accepți așa ceva, mai ales dacă se spune că trăiești într-un stat de drept; zice Potra: „Decât să mori în legalitate, mai bine trăiești în ilegalitate!”. Și așa și-a justificat el acel arsenal de arme letale pe care îl deține, recunoscând că nu îl deține în condiții legale. Și, dacă este să revin la subiectul la zi, legat de Călin Georgescu și cazul său, era limpede de la început, și am spus-o, că această vecinătate a unor oameni care poate nu sunt certați cu legea, dar sunt obligați să procedeze cum zice Potra, „să trăiască în ilegalitate”, îi va dăuna. Am spus-o și în decembrie, am spus-o și public: era mult mai simplu să aibă o companie de protecție și pază, un SRL de încredere, dacă nu-i voia pe cei de la SPP, care-l spionau, decât niște oameni care, într-adevăr sunt foarte vajnici la bătaie, dar nu au limită, nu au măsură, după cum se vede, și care pot să-l ducă într-o zonă extrem de gri. „Isterizare”, ăsta este cuvântul care caracterizează ce se întâmplă în mediul public românesc”, scrie Guşă.
Articolul Cozmin Guşă: „Marius Iacob și cei pe care îi coordonează, mă refer la procurorul de la Parchetul General, pot să fie încadrați la comportament isteric, după cum și ceilalți oameni din mediul de putere, care fie îl sprijină, fie îl detestă, sunt cam tot acolo. Isteric, chiar dacă nu pare, este și felul în care a reacționat Marcel Ciolacu, care spune: „Dom´le, legea trebuie să fie aceeași pentru toți și nu stăm să analizăm care, ce cetățean este, în funcție de ce a făcut”. Nu corespunde gândirii lui Marcel Ciolacu în niciun caz, pentru că se poate vedea pe sine, în cazul Nordis, intrând într-o asemenea postură” apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro