Consiliul Judeţean Dâmboviţa a iniţiat, luni, o dezbatere publică privind demolarea unei clădiri ce a avut destinaţia de Secţie de Infecţioase a Spitalului Judeţean şi construirea pe acest amplasament a unui nou spital de pediatrie.
‘Propun dâmboviţenilor o dezbatere publică în care vom discuta despre Spitalul de Boli Infecţioase din centrul municipiului Târgovişte. De ce vechea clădire nu mai corespunde? Sunt mai multe motive şi am să încep cu cele de ordin medical, motive expuse de medicii specialişti din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte: clădirea este veche, se găseşte într-un stadiu avansat de degradare şi nu mai corespunde din punct de vedere al unor condiţii minime igienico-sanitare de funcţionare a unui spital încă din 2014’, a scris, luni, pe pagina sa de facebook, preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.
Acesta explică şi faptul că în actuala clădire nu pot fi asigurate circuitele sanitare pentru pacienţi.
Conform preşedintelui CJ Dâmboviţa, clădirea fostei secţii de infecţioase din Târgovişte a fost realizată în anii 1935-1940 cu destinaţia iniţială de şcoală. Clădirea are subsol şi două etaje, are 3.000 de metri pătraţi şi este realizată din cărămidă. Din punct de vedere seismic, clădirea este încadrată la categoria construcţiilor care la cutremure pot suferi degradări structurale majore.
‘Prima mea propunere, pe care am şi discutat-o astăzi (luni, n.r.) cu medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte, este aceea de a construi, în locul acestuia, din temelii, un spital nou de pediatrie modern, sigur, cu toate dotările necesare şi care să corespundă tuturor normelor în vigoare. Aşadar, în locul clădirii vechi de 87 de ani, cu semne vizibile ale trecerii timpului, tencuieli şi ziduri fisurate, planşee degradate, fundaţii afectate, pereţi cu infiltraţii din cauza slabei hidroizolaţii şi scări nesigure, noi propunem construcţia unui spital de pediatrie modern’, a menţionat preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.
Noul spital va avea 40-50 de paturi, bloc operator cu ATI, ambulatoriu, parcare supraetajată cu 100 de locuri. Valoarea estimată a investiţiei este de peste 20 de milioane de euro, sumă pe care autorităţile vor să o atragă din fonduri europene. AGERPRES / (AS – autor: Cornelia Dumitru, editor: Marius Frăţilă)