Acasă55Daniela Gîtman (MAE) - la reuniunea la nivel înalt a Comitetului Director...

Daniela Gîtman (MAE) – la reuniunea la nivel înalt a Comitetului Director al Centrului pentru dezvoltare al OCDE

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene Daniela Gîtman a participat, luni, la cea de a opta reuniune la nivel înalt a Comitetului Director al Centrului pentru dezvoltare din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, desfăşurată la Paris, informează MAE.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, reuniunea cu tema ‘Împreună pentru o dezvoltare dinamică, solidară şi verde’ are loc în contextul celebrării a 60 de ani de la înfiinţarea Centrului pentru dezvoltare al OCDE şi a oferit ocazia unor schimburi de opinii pe tema relevanţei cooperării pentru dezvoltare în scopul atenuării efectelor multiplelor crize actuale şi impactului schimbărilor climatice asupra ţărilor în curs de dezvoltare, precum şi în raport cu imperativul combaterii discriminării de gen.

În intervenţia din cadrul segmentului dedicat impactului socio-economic al multiplelor crize actuale, secretarul de stat Daniela Gîtman a reliefat sprijinul acordat de România în beneficiul statelor celor mai vulnerabile în urma recentelor evoluţii globale şi regionale, atât prin intermediul organizaţiilor internaţionale, cât şi în plan bilateral. În acest context, a evidenţiat rolul esenţial al cooperării internaţionale şi multilateralismului ca pârghii de identificare a unor bune practici şi instrumente în materie, prin care poate fi furnizat sprijin conform necesităţilor şi priorităţilor statelor în curs de dezvoltare.

Oficialul român a reamintit, de asemenea, importanţa respectării angajamentelor asumate la nivel internaţional în domeniul cooperării internaţionale pentru dezvoltare şi asistenţei umanitare, inclusiv privind implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.

Daniela Gîtman a prezentat, în acest context, eforturile României în combaterea efectelor războiului din Ucraina, sens în care a insistat asupra măsurilor adoptate de Guvernul României în beneficiul copiilor şi tinerilor din Ucraina, refugiaţi în ţara noastră, precizează MAE. Ea a menţionat, de asemenea, impactul semnificativ al conflictului declanşat de Rusia asupra securităţii alimentare şi energetice, precum şi necesitatea de a contracara narativele false.

Referitor la contextul actual al insecurităţii energetice determinată de efectele războiului din Ucraina, secretarul de stat a prezentat eforturile în plan bilateral şi prin iniţiative regionale de a consolida infrastructura care asigură transportul de resurse energetice în Europa de Est, Balcanii de Vest şi Caucazul de Sud, prilej cu care a evidenţiat decizia României de a furniza electricitate Republicii Moldova.

În pregătirea Conferinţei ONU privind Schimbările Climatice (COP27) şi cea de a 15-a Conferinţă ONU privind Biodiversitatea (COP 15), secretarul de stat Daniela Gîtman a amintit importanţa pentru România a decarbonizării sectorului energetic, creşterii producţiei de energie regenerabilă şi oportunităţii utilizării electricităţii pe bază de hidrogen şi gaz natural.

Conform comunicatului, în cadrul discuţiilor din ultima sesiune plenară a reuniunii, privind egalitatea de gen şi şanse, oficialul român a amintit impactul puternic asupra femeilor şi fetelor în contextul pandemiei, care a fost exacerbat de efectele războiului din Ucraina şi, din această perspectivă, a reliefat concluziile îngrijorătoare ale raportului Comisiei ONU de investigaţie a crimelor şi violărilor dreptului omului şi a dreptului internaţional comise în Ucraina începând cu 24 februarie. Ea a menţionat, în acest context, sprijinul României în procedurile iniţiate de Ucraina contra Federaţiei Ruse la Curtea Internaţională de Justiţie şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi a subliniat faptul că nu poate exista impunitate pentru violarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor femeilor şi fetelor, pentru abuzuri şi violenţă.

Secretarul de stat Daniela Gîtman s-a referit la rolul educaţiei în emanciparea femeilor, combaterea violenţei domestice şi în promovarea egalităţii de şanse şi tratament. De asemenea, ea a subliniat faptul că egalitatea de gen a fost una dintre priorităţile preşedinţiei României la Consiliul UE şi, totodată, reprezintă o prioritate în mandatul României în calitate de membru al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului pentru perioada 2023 – 2025.

Participanţii la cea de a opta reuniune la nivel înalt a Comitetului Director al Centrului pentru dezvoltare din cadrul OCDE au adoptat, la finalul lucrărilor, Declaraţia politică privind perspective de viitor (Policy Statement on Future Perspectives), document care prezintă succint aspectele reliefate din discuţiile reprezentanţilor la nivel înalt şi prin care statele membre s-au angajat să sprijine Centrul pentru dezvoltare, ca platformă de partajare a cunoştinţelor şi de dialog politic între state membre şi non-membre OCDE, precum şi cu alţi parteneri.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks