Stimularea asigurărilor private în sănătate ar putea fi discutată la nivelul unui grup de lucru format din parlamentari, specialişti, furnizori de servicii medicale, a declarat, joi, la o dezbatere, deputatul PSD Corneliu-Florin Buicu, vicepreşedinte al Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor, care şi-a exprimat deschiderea în acest sens.
‘Din punct de vedere politic, niciunul dintre partidele din România nu cred că-şi va asuma o creştere a contributivităţii pentru sănătate. Şi îmi asum acest lucru. Dar modalităţi noi prin care, nu ştiu, din contributivitatea de 10%, o componentă de 1 – 2%, să meargă către – hai să-i spunem – pilonul II în sănătate, dar cu o reglementare foarte clară a pachetului de servicii de bază, poate că ar fi o soluţie. (…) Salut dorinţa şi chiar deschiderea din partea Parlamentului legată de constituirea unui grup de lucru, astfel încât să stabilim între Casa Naţională de Sănătate, furnizori privaţi şi Parlament un grup de lucru care la final să poată să pună pe masă un proiect clar, astfel încât să putem merge către o stimulare a asigurărilor private şi indirect o creştere a finanţării sistemului de sănătate din România. Îmi arăt deschiderea pentru stabilirea unui grup de lucru, astfel încât, relativ repede, iar ‘repede’ poate fi relativ, să putem avea la final reglementările de care cetăţenii României, industria, sistemul de sănătate au nevoie’, a declarat deputatul la o conferinţă online privind asigurările private de sănătate, organizată de Fundaţia Institutul de Studii Financiare şi DC Media Group.
Potrivit acestuia, un rol important îl are educaţia la nivelul populaţiei.
‘Salut şi chiar susţin în continuare creşterea sumelor care pot fi deduse fiscal, astfel încât aceste sume să meargă către regimul asigurărilor de sănătate. Am văzut pe piaţa din România – abonamentele medicale au avut un rol important în dezvoltarea serviciilor medicale private. Dar, şi este o părere personală, viitorul este al asigurărilor, pentru că asigurările sunt cele care pot asigura şi pot prezenta foarte clar asiguratului ce servicii plăteşte, la ce se poate aştepta şi care sunt serviciile de care el poate beneficia’, a explicat parlamentarul.
El a adăugat că toate activităţile medicale desfăşurate în România ar trebui să fie raportate către Ministerul Sănătăţii, respectiv către DSP, astfel încât specialiştii care fac politicile de sănătate să aibă o imagine clară şi reală a nevoii de servicii de sănătate din România.
‘Pentru a putea face nişte politici clare de sănătate pentru români, este nevoie – şi cred că aceasta ar putea fi una dintre primele reglementări – ca aceste servicii medicale să fie raportate, astfel încât reglementatorul, Ministerul Sănătăţii, să poată să aibă o imagine de ansamblu a nevoii de servicii medicale în România’, a menţionat deputatul PSD.
Senatorul PNL Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei de apărare, a amintit în cadrul conferinţei că se află pe agenda parlamentară un proiect de lege referitor la nediscriminarea la locul de muncă a bolnavilor de cancer, cărora li se cere, la revenirea din boală, ca randamentul profesional să fie acelaşi cu al unei persoane care n-a avut o astfel de problemă de sănătate.
‘Discriminarea bolnavilor de cancer este o temă care preocupă Comisia Europeană. (…) Este un proiect de lege care acum cunoaşte ultima etapă. Săptămâna viitoare va fi o dezbatere publică, la care am invitat asociaţii şi instituţii cu responsabilităţi pe această zonă. (…) Proiectul legislativ are ca obiect de reglementare ‘dreptul la uitare’ – cazierul medical al supravieţuitorului de cancer, după o anumită perioadă, să fie curat. Şi pentru un supravieţuitor de cancer, cercetările demonstrează că, după o anumită perioadă, el poate fi un produs foarte bun al societăţii şi trebuie privit ca un om care a reuşit, a izbândit. Am întâlnit oameni care au spus: ‘Se ia oare cancerul’? Avem nevoie şi de o igienă educaţională despre cancer şi eu vă spun sincer: sunt un pacient care are 4 ani şi jumătate. Am învăţat să merg deja’, a spus senatoarea.