AcasăStiri generaleDeputatul Varga (PNL Arad): Investiţiile în energia regenerabilă pe anumite terenuri nu...

Deputatul Varga (PNL Arad): Investiţiile în energia regenerabilă pe anumite terenuri nu mai au nevoie de PUZ

Investiţiile în energia regenerabilă realizate pe anumite categorii de terenuri nu mai au nevoie de PUZ începând din acest an, fiind redusă birocraţia prin modificarea Legii nr. 50/1991, a transmis, miercuri, deputatul Glad Varga (PNL Arad), vicepreşedinte al Comisiei pentru antreprenoriat şi turism şi membru al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic.

Parlamentarul arădean arată, într-un comunicat de presă, că prin promulgarea actului normativ care modifică Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii se reduce birocraţia în cazul investiţiilor în capacităţi de producţie a energiei regenerabile.

În cazul realizării unor investiţii pe terenurile agricole din unele categorii de calitate se vor emite autorizaţii de construire fără elaborarea în prealabil a unei documentaţii de amenajarea teritoriului sau a unei documentaţii de urbanism, subliniază Glad Varga.

‘Începând de anul acesta, regimul de construire a unor obiective de investiţii de interes actual pe terenurile agricole de clasa a III-a, a IV-a şi a V-a de calitate, având categoria de folosinţă arabil, păşune, vii şi livezi s-a modificat prin Legea nr. 21/2023. Astfel, de acum înainte, se emit autorizaţii de construire fără elaborarea, avizarea şi aprobarea, în prealabil, a unei documentaţii de amenajare a teritoriului şi/sau a unei documentaţii de urbanism pentru orice obiectiv specific producerii de energie electrică din surse regenerabile: capacităţi de producţie a energiei solare, energiei eoliene, energiei din biomasă, biolichide şi biogaz, unităţi de stocare a electricităţii, staţii de transformare sau alte sisteme similare care se pot amplasa pe terenurile agricole situate în extravilan, în suprafaţă de maximum 50 hectare’, a evidenţiat deputatul Glad Varga.

Conform acestuia, măsura vizează sprijinirea investiţiilor de producere a energiei din surse regenerabile şi creşterea ratei de absorbţie a fondurilor PNRR destinate acestui scop, ‘eliminarea PUZ-ului micşorând perioada de dezvoltare a unor astfel de proiecte cu până la 9 luni’. AGERPRES / (AS – autor: Marian Buga, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks