O dezbatere dedicată memoriei lui Peter Brook şi spectacole de teatru din ţară se numără printre cele 26 de evenimente ale celei de-a şasea zi a Festivalului Naţional de Teatru 2022.
Dezbaterea ‘Peter Brook, un secol de teatru’, un eveniment moderat de criticul Călin Ciobotari, unul din curatorii FNT, care-i va avea invitaţi pe regizorii Andrei Şerban şi Felix Alexa, precum şi pe profesorul George Banu, din capitala Franţei, va avea loc de la ora 12,00, online pe www.fnt.ro.
‘Peter Brook a fost mai mult decât un om de teatru. Pentru foarte mulţi dintre noi, el a reprezentat teatrul însuşi. Parte din arta spectacolului european de astăzi se înrădăcinează în marile cotituri estetice pe care le-a propus Brook. Tocmai de aceea, a vorbi despre istoria personală a acestui om înseamnă, în definitiv, a vorbi despre istoria recentă a teatrului. George Banu, Andrei Şerban, Felix Alexa l-au cunoscut îndeaproape, mărturiile lor alcătuind liniile de adâncime ale unui portret pe care ni-l dorim cât mai persistent, cât mai rezistent la… uitare’, precizează site-ul FNT.
Producţia ‘Turnul #urmatorulnivel’ de: Ionuţ Sociu, Alexandru Mihăescu şi Teatrul Basca, în regia lui Alexandru Mihăescu, producţie Teatrul Basca şi StageOn, invitată în FNT în cadrul secţiunii ‘Instalaţii performative, creaţii online şi VR, va putea fi urmărită de la 14,00, 15,00, 16,00, 17,00 şi 18,00 la ARCUB, Sala Bolţilor.
Accesul se face prin înscrierea la: am.tirlea@yahoo.co.uk
Spectacolul ‘Ceva rock şi nişte fete’ după ‘Some girl(s)’ de Neil Labute, adaptarea şi regia Radu Niculescu, producţie a Universităţii ‘Ovidius’ din Constanţa, producţie invitată în FNT în cadrul secţiunii dedicate Facultăţilor de Teatru din România, va putea fi urmărită, de la ora 17,00, la Sala Mică a TNB.
‘Münchausen’ de Alexa Băcanu, regia şi light design-ul semnate de Ovidiu Caiţa, producţie a Teatrului Municipal ‘Matei Vişniec’ din Suceava, se va juca, de la ora 18,00, la Sala Atelier a TNB.
Comedia ‘Cancún’ de Jordi Galcerán, cu regia, light design-ul şi ilustraţia muzicală semnate de Felix Alexa, va putea fi vizionată, de la ora 18,00, la Teatrul Nottara, sala ‘George Constantin.
Spectacolul ‘Hamlet’ de William Shakespeare, în regia lui Gabor Tompa, producţie a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, se va juca pe scena TNB, Sala ‘Ion Caramitru’, de la ora 20,00. Spectacolul este în limba maghiară cu traducere în limbile română şi engleză.
‘Simfonia progresului’ de Nicoleta Esinencu, producători teatru-spălătorie din Chişinău şi HAU Hebbel am Ufer, Berlin (Germania), va putea fi urmărit la Sala Majestic a Teatrului Odeon, de la ora 20,00. Spectacolul este în limba română moldovenească şi rusă cu traducere în limbile română şi engleză.
‘Medeea. Furie’ de şi în regia lui Radu Popescu, producţie Teatrul Apropo / Asociaţia TEATRUL.RO, se va juca de la ora 20,00 la Teatrul Apropo.
Spectacolul ‘Trădare’ de Harold Pinter, regia, traducerea şi dramatizarea Bobi Pricop, producţie a Teatrului Naţional Târgu-Mureş, Compania ‘Liviu Rebreanu’, va fi prezentat, de la ora 21,00, la Teatrul Bulandra, Sala ‘Liviu Ciulei’ (Izvor).
‘Furtuna’, după William Shakespeare, regia, versiunea muzicală şi versurile Ada Milea, va fi prezentat de la ora 21,30, la Teatrul Bulandra, Sala ‘Toma Caragiu’ (Icoanei).
Spectacolul radiofonic ‘Două cazuri’, după ‘Groaznica sinucidere din strada Fidelităţii’ şi ‘Inspecţiune’ de I.L. Caragiale, va putea fi ascultat la ora 23,00, pe postul Radio România Cultural, sau online pe: www.eteatru.ro.
‘Un tramvai numit dorinţă’ de Tennessee Williams, adaptarea radiofonică şi regia artistică Dan Puican, va fi difuzat de la ora 23,05 pe Radio România Actualităţi şi online pe: www.eteatru.ro.
‘Les Loges’ / ‘Cabinele’, instalaţie imersivă în jurul scrierilor dramatice contemporane, producţie Théâtre Nouvelle Génération, Centre dramatique national de Lyon, de Joris Mathieu şi Nicolas Boudier împreună cu Haut et Court, poate fi văzut, până pe 13 noiembrie, între orele 10,00-20,00 la Teatrul Naţional ‘I.L. Caragiale’ din Bucureşti, Sala Media Foaier.
A 32-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru se desfăşoară la Bucureşti între 5 şi 13 noiembrie. Proiectul cultural este produs de Asociaţia UNITER – Uniunea Teatrală din România.