Inegalităţile privind accesul la medicaţii esenţiale reprezintă o ameninţare gravă a sustenabilităţii sistemelor naţionale de sănătate, iar pacienţii români trebuie să aibă acces la toate opţiunile medicale care există pe piaţă în acest moment, context în care trebuie creat un sistem farmaceutic care să fie adaptat exigenţelor viitorului, a declarat consilierul prezidenţial Diana Păun, marţi, la un eveniment organizat la Palatul Parlamentului.
‘Criza sanitară ne-a oferit şi oportunitatea de a promova o viziune în care produsele farmaceutice reprezintă unul din pilonii sistemului medical, ceea ce ştim dinaintea pandemiei, iar inegalităţile privind accesul pacienţilor la medicaţii esenţiale reprezintă o ameninţare gravă a sustenabilităţii sistemelor naţionale de sănătate. Pacienţii români trebuie să aibă acces la toate opţiunile medicale care există pe piaţă în acest moment, mă refer la medicamente inovatoare, dar şi la medicamente complementare şi alternative’, a precizat Păun la lansarea rezultatelor studiului ‘Servicii Farmaceutice în România. Realităţi şi provocări post-pandemice’.
Ea a adăugat că România are nevoie de un sistem farmaceutic care să fie adaptat exigenţelor viitorului.
‘Trebuie să ne asigurăm, în context post-pandemic, pentru a putea crea un sistem farmaceutic care să fie adaptat exigenţelor viitorului. Mă refer aici la problemele lanţului de aprovizionare, de la importul de ingrediente active, de materii prime şi medicamente cu care ne-am confruntat pe perioada pandemiei din ţările terţe până la producţia şi distribuţia internă pe piaţa românească. Acestea toate sunt realităţi care necesită reflecţie aprofundată’, a subliniat Diana Păun.
Cât priveşte studiul lansat de Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), consilierul prezidenţial a spus că acesta reprezintă o ‘resursă strategică foarte importantă’ la dispoziţia autorităţilor tocmai pentru a permite fundamentarea direcţiilor de urmat, pentru a răspunde exigenţelor menţionate.
‘Cred că rezultatele acestui studiu pot să servească ca o bază importantă pentru susţinerea mandatului României, în negocierile privind noua strategie farmaceutică la nivel european, precum şi în dezbaterile privind dialogul structural, acţiune emblematică a strategiei farmaceutice europene. Îmi exprim încrederea ca actorii cu atribuţii să identifice soluţiile necesare pentru susţinerea sectorului farmaceutic, având ca beneficiar final pacienţii. Cred că un exemplu care se conturează – şi este unul de încredere – este posibilitatea cetăţenilor de a efectua testul anti-COVID în farmacii’, a susţinut Păun.
Studiul în discuţie a fost realizat de către Centrul de Cercetări în Economie Comportamentală Aplicată/Facultatea de Administraţie şi Afaceri, Universitatea din Bucureşti, la solicitarea ADRFR şi a Colegiului Farmaciştilor din Românilor.