Consilierul prezidenţial Diana Păun a subliniat, joi, că lecţiile pandemiei de COVID-19 trebuie valorificate, menţionând că trebuie să existe permanent stocuri ‘durabile’ de medicamente şi echipamente pentru eventuale alte crize.
‘Trebuie să învăţăm din lecţiile pandemiei, să le valorificăm. Una dintre principalele lecţii pe care România ar trebui să o înveţe porneşte de la realitatea crudă cu care ne-am confruntat la începutul pandemiei şi anume lipsa stocurilor. La sfârşitul lunii februarie 2020, stocurile de echipamente şi medicamente erau 0. Trebuie să învăţăm din pandemie, pentru că, doar prin solidaritate, putem să creăm acele principii general valabile pentru a construi stocuri durabile. Există o interdependenţă reală între statele membre privind întregul lanţ de aprovizionare cu medicamente. Trebuie să stabilim nişte principii clare în vederea crizelor viitoare. Intrăm în timpuri de pace, dar trebuie să ne pregătim pentru un potenţial viitor război. Vorbesc la modul metaforic, pentru că această criză a însemnat condiţii speciale, în care a trebuit să ne adaptăm cu toţii’, a afirmat Păun, la dezbaterea ‘Noua strategie farmaceutică europeană – provocări şi şanse pentru sistemul sanitar din România’, organizată de DC News.
Ea a explicat că pandemia de COVID-19 a generat ‘mari sincope’ în aprovizionarea cu medicamente esenţiale, ceea ce a determinat ‘îngrijorare’ şi ‘incertitudine’ în rândul populaţiei care suferă de boli cronice.
‘Aceasta nu va fi singura criză prin care trecem. (…) Schimbul de bune practici în privinţa achiziţiilor, a preţului medicamentelor este esenţial pentru a îmbunătăţi accesibilitatea. Este esenţial, în lumina pandemiei, să fim permanent bine pregătiţi să avem un răspuns puternic pentru criza sanitară actuală, dar mai ales pentru crizele sanitare viitoare’, a adăugat Diana Păun.