Europarlamentarul Diana Șoșoacă spune că că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, responsabil pentru prevenirea inundaţiilor, este condus de Mircea Fechet, băiatul de casă al fostului primar condamnat al Bacăului, Romeo Stavarache, scrie bzi.ro.
„Liberalul Mircea Fechet, deși a fost angajat al Curții de Conturi (Autoritatea de Audit), nu s-a preocupat să ducă la îndeplinire măsurile dispuse de Curtea de Conturi, în urma raportului de audit al performanței privind evaluarea eficienței și eficacității programelor, acțiunilor și măsurilor întreprinse pentru prevenirea riscului de inundații, răspunsul și refacerea după efectele produse de acestea pe teritoriul României în perioada 2014 -2021 (https://www.curteadeconturi.ro/rapoarte-misiuni-proprii/sinteza-raportului-de-audit-al-performantei-riscul-de-inundatii-prevenire-raspuns-si-refacere-post-dezastru/vizualizare/1389 ).
Din această cauză, localitățile din județul Galați, grav afectate de inundațiile precedente, au fost lovite din nou de nivelul crescut al apelor generat de lipsa de implicare a Ministerului Mediului.
Autoritatea cu rol principal pentru managementul riscului de inundații este Ministerul Mediului, potrivit HG Nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc.
Un singur exemplu de activitate în care era obligat domnul Fechet să se implice: din totalul de 2.013 baraje, doar un număr de 983 baraje aveau autorizație de funcționare în condiții de siguranță, în timp ce 221 baraje aveau autorizația de funcționare în condiții de siguranță expirată și un număr de 809 nu au fost autorizate vreodată.
La data de 31.12.2021, dintr-un număr total 405 de baraje din administrarea ANAR (Administrația Națională Apele Române), adică 84 baraje categoria A și B și 321 baraje categoria C și D, există un număr de 63 baraje (4 baraje categoria A, B și 59 baraje categoria C, D) care nu dețin autorizație de funcționare în condiții de siguranță valabilă.
Până în prezent nu au fost atestați experți pentru evaluarea stării de siguranță în exploatare a digurilor de apărare împotriva inundațiilor, indiferent de categoria de importanță.
La nivelul ANAR s-a constatat o lipsă de finanțare predictibilă pentru investițiile în curs de execuție, existând lucrări de investiții începute, unele în urmă cu 44 de ani, care au rămas nefinalizate până în prezent!
Atenție la dezastru inundării Bucureștiului! La barajul acumulării Lacul Morii nu au mai fost realizate lucrări importante de întreținere/reparații capitale după anul 2008, deși a fost semnalată încă din anul 2018 funcționarea necorespunzătoare a sistemului de drenaj perimetral, care poate conduce la incidente de ridicare a nivelului freatic.
Dacă la prevenţie situaţia este dramatică, pe partea de intervenție, îl avem pe Raed Arafat, însuși Comandantul Acțiunii uitat în funcție! Acesta este mai preocupat de direcționarea fondurilor publice către fundația sa și către prietenul său din facultate, care câștigă toate licitațiile pentru dotarea cu ambulanțe a sistemului de urgență din România.
Conform Curții de Conturi, gradul de dotare DSU / IGSU în cazul a mai mult de jumătate din tipurile de mijloace tehnice necesare gestionării riscului de inundații este sub 50%.
Cu astfel de exemplare, nu este de mirare că zeci de mii de români sunt afectați acum de inundaţii, în prag de iarnă!
Odată cu câștigarea alegerilor, Partidul S.O.S. România va numi specialiști în funcțiile tehnice din administrația publică, va face politică și politici publice în interesul românilor și va acționa în slujba cetățeanului!”, a conchis liderul S.O.S. România, Diana Șoșoacă.
Articolul Diana Şoşoacă: Raed Arafat, preocupat mai mult de direcționarea fondurilor publice către fundația sa decât de măsuri de prevenţie apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro