AcasăStiri generaleDolj: Colegiul Naţional 'Carol I' din Craiova sărbătoreşte 197 de ani de...

Dolj: Colegiul Naţional ‘Carol I’ din Craiova sărbătoreşte 197 de ani de la înfiinţare

Colegiul Naţional ‘Carol I’ din Craiova, a doua cea mai veche şcoală medie din România, după Colegiul ‘Sfântul Sava’ din Bucureşti, sărbătoreşte în această săptămână împlinirea a 197 de ani de la înfiinţare.

Sub egida ‘Tradiţie. Educaţie. Performanţă’, în aceste zile se desfăşoară Concursul Interjudeţean de Matematică ‘Ion Ciolac’, competiţii sportive între clase şi un meci de fotbal disputat de echipa profesorilor şi cea formată din absolvenţi ai şcolii, concursuri pe discipline, de cultură generală şi pe tema istoriei şcolii, sesiuni de comunicări ale elevilor, Simpozionul Naţional ‘Unitate în diversitate’, expoziţii de desene şi grafică, numeroase alte activităţi.

Potrivit directorului Colegiului Naţional ‘Carol I’ Craiova, Dănuţ Mic, clădirea centrală a instituţiei de învăţământ, care este monument istoric, se află în reabilitare şi consolidare, printr-un proiect de 24 de milioane de euro, şi a fost început un proiect de digitalizare de 1 milion de euro prin care toţi elevii au primit câte o tabletă, iar profesorii câte un laptop. De asemenea, colegiul a fost dotat cu table electronice, ‘echipamente necesare pentru o eventuală comunicare on-line şi cursuri fără cretă şi burete care deranja cândva’.

‘În momentul în care clădirea centrală va fi finalizată şi vom avea toate condiţiile de spaţii şi dotări, sperăm să putem realiza toate cursurile dimineaţa, pentru toate ciclurile, eventual cu after-school şi cu o dotare sportivă modernă pentru elevi. Tot în acest an a fost pus în funcţiune bazinul de înot pentru toţi copiii din oraş care doresc să urmeze cursuri de iniţiere. Colegiul Naţional ‘Carol I’ va continua să le ofere elevilor săi cele mai bune condiţii de învăţare, făcând astfel dovada angajamentului nostru pentru excelenţă şi îmbunătăţirea permanentă a ofertei educaţionale’, a spus directorul Dănuţ Mic într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, anul acest numărul elevilor premiaţi la concursurile naţionale şi judeţene a crescut cu 70% faţă de anul trecut. ‘Rezultatele acestea arată o revenire solidă după pandemie, când s-a constatat scăderea capacităţii de concentrare, care duce automat la un alt tip de lecţie în care se consumă foarte mult timp pentru disciplinare şi pentru stabilirea unei anumite ordini a comunicării’, a mai spus directorul Colegiului Naţional ‘Carol I’.

Printre elevii colegiului care au obţinut rezultate deosebite la concursuri se numără: Andrei Vîrtosu (clasa a XII-a), care a obţinut Premiul I la Cupa Mondială a Fizicii (International Young Physicists’ Tournament) – profesor Gabriel Florian şi tot Premiul I la Olimpiada Naţională ‘Meşteşuguri artistice tradiţionale’ – secţiunea Prelucrarea artistică a lemnului – prof.Ionuţ Smarandache; Marina Mirea (clasa a XII-a) – Locul I la Olimpiada Naţională de Religie Ortodoxă – profesor Ionelia Ţiţirigă; Karina Stăncescu (clasa XI-a) – Premiul I la Olimpiada Naţională de Lingvistică – profesor Coca Pârvuleasa; Corina Smărăndache (clasa a X-a) – Locul II la Olimpiada Naţională de Engleză – prof.Daniel Leotescu.

Potrivit datelor istorice postate pe site-ul colegiului, la început, elevii şi profesorii şi-au derulat activitatea în chiliile Bisericii Obedeanu, apoi şcoala s-a mutat la Biserica Madona Dudu. În 1832, în urma donaţiei vornicului Iordache Otetelişanu, se cumpără terenul pe care funcţionează şi astăzi liceul, iar pe acest teren este construit un edificiu care adăposteşte instituţia de învăţământ. Această construcţie este imortalizată de pictorul Theodor Aman în faimoasa lucrare Hora Unirii la Craiova (1857).

‘Pe lângă valorile umane cultivate de spiritul colegiului de-a lungul zbuciumatei sale istorii, se remarcă în aceeaşi măsură interesul de a înnobila acest spaţiu aparte şi prin valorile materiale, create cu migală, răbdare şi dragoste de artă şi de ştiinţă. Picturi, piese de mobilier, colecţii rare de fluturi şi de roci, remarcabile valori de patrimoniu, întregesc unicitatea acestei catedrale a culturii, ce iese astfel din tiparele obişnuite ale unei simple instituţii de învăţământ. Douăzeci şi patru de roci descoperite pentru prima dată pe teritoriul României se află la Colegiul Naţional ‘Carol I’. Această colecţie a fost realizată de învăţătorii Dumitru şi Ştefania Alexandrescu între 1900 şi 1982 şi donată colegiului în 1985. Rocile sunt adunate din minele de la Cavnic, fostele mine aurifere de la Baia Sprie, Herja, Ruşchiţa şi din munţii Gutâi. Printre ele se numără diamantul de Maramureş, marcasita, cuarţul ametistizat, blenda neagră, cuarţ de Cavnic, cuarţ cu calcită, pirită, ametist, azurit, stribină cu barită. De asemenea, 5.700 de exemplare exotice şi 2.000 de microlepidoptere autohtone se află în colecţia de fluturi adăpostită de Colegiul Naţional ‘Carol I’. În 1974, colecţia de fluturi Adriana şi Ioana Rusescu a completat colecţia Claudia şi Ion Stănoiu, reunind astfel exemplare din toate zonele globului’, precizează reprezentanţii colegiului.

Biblioteca Colegiului Naţional ‘Carol I’ este una dintre cele mai valoroase din ţară, prin vechime şi prin tezaurul pe care îl deţine. Mai mult decât ‘un templu al culturii’, cum o numea Nicolae Titulescu, fost elev al liceului, biblioteca ‘Mihail Strajan’ are o identitate, o valoare şi o biografie ‘regeşti’: a luat naştere la 18 octombrie 1836 şi conţine cărţi rare, tipărite cu mai bine de patru secole în urmă. Cele 40 de volume sunt legate în coperţi verzi, scrise cu auriu şi datează din 1826, chiar anul înfiinţării colegiului. Cea mai valoroasă carte românească existentă în bibliotecă este Biblia de la Bucureşti, unul dintre puţinele exemplare păstrate în ţară. O altă valoare adăpostită la Colegiul ‘Carol I’ este Ecorşeul lui Brâncuşi, lucrarea de absolvire a Şcolii de Belle Arte din Bucureşti. Replica aflată în laboratorul de biologie de la Colegiul Naţional ‘Carol I’ este una dintre cele patru existente în lume. Sursa de inspiraţie pentru Ecorşeu a fost mulajul lui Hermes, aflat în Muzeul Capitolin din Roma.

De-a lungul timpului, rezultatele deosebite ale elevilor au consacrat Colegiul Naţional ‘Carol I’ la nivel internaţional, elevii, îndrumaţi de profesori de excepţie, obţinând zeci de premii internaţionale. O serie întreagă de absolvenţi au devenit mari personalităţi în diferite domenii, dintre care 52 au ajuns membri ai Academiei Române. De asemenea, foarte mulţi absolvenţi ai Colegiului Naţional ‘Carol I’ au fost admişi la prestigioase instituţii de învăţământ superior din străinătate, unde sunt apreciaţi pentru rezultatele obţinute. AGERPRES / (AS – autor: Maria Mitrică, editor: Antonia Niţă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks