Mai mulţi medici de familie din judeţul Dolj vor fi nevoiţi să îşi închidă cabinetele în acest an ca urmare a reducerii bugetelor cu aproximativ 30%, mediul rural având cel mai mult de suferit.
Potrivit Societăţii de Medicină de Familie Dolj, deşi bugetul CNAS pentru anul 2024 a crescut substanţial, bugetele medicilor din ambulatoriu şi ale medicilor de familie au scăzut cu aproximativ 30%, iar pe fondul modificărilor fiscale suplimentare aşteptate în anul 2024, al creşterii inflaţiei şi introducerii de noi mecanisme de control şi sancţiuni, asistenţa medicală primară şi cea din ambulatoriul de specialitate vor fi la un pas de colaps.
‘Medicii din ambulator şi medicii de familie din Dolj doresc să tragă un semnal de alarmă în privinţa unui grav derapaj ce este pe cale să se producă. În ciuda faptului că bugetul CNAS pentru anul 2024 a crescut substanţial, bugetele medicilor din ambulator şi ale medicilor de familie au scăzut cu aproximativ 30%. Împreună cu modificările fiscale suplimentare şi împovărătoare aşteptate în anul 2024, creşterea inflaţiei şi introducerea de noi mecanisme de control şi sancţiuni, acestea vor genera scăderi de până la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor noastre, ceea ce va duce asistenţa medicală primară şi pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps. Ca urmare a acestor modificări multe cabinete se vor închide, iar activitatea celor rămase se va reduce considerabil pentru a face faţă cheltuielilor’, se menţionează într-un comunicat al Societăţii de Medicină de Familie Dolj remis, marţi, AGERPRES.
Medicii de familie mai spun că având în vedere deficitul de personal din medicina de familie şi cea de ambulator, reducerea veniturilor va duce la închiderea cabinetelor din mediul rural şi la reluarea emigrării medicilor din ţară.
‘Este arhicunoscut că deficitul de personal în medicina de familie şi în cea de ambulator este deja major, iar diminuarea veniturilor cabinetelor prin decizia guvernanţilor va agrava şi mai mult acest deficit, mediul rural având cel mai mult de suferit. Ne întrebăm: Guvernul României îşi propune astfel să încalce acordurile internaţionale şi să aducă asistenţa medicală primară şi pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps, contrar afirmaţiilor recente din presă? Aceste măsuri sunt în acelaşi timp un semnal dezastruos pe care sistemul îl dă pentru studenţii la Medicină şi pentru rezidenţi, ne vom întoarce la maximul emigrării din ţară a medicilor de până acum’, atrag atenţia medicii de familie din Dolj.