Zeci de preparate tradiţionale au fost prezentate, luni, la Galeriile ‘Cromatic’ ale Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj din municipiul Craiova în cadrul evenimentului ‘Raci la Dolju-n bucate’.
Vedeta evenimentului au fost ‘racii’, aşa cum sunt numiţi ardeii roşii uscaţi în mai multe localităţi din judeţul Dolj, preparaţi în diverse feluri.
‘Ardeii roşii, cunoscuţi în părţile noastre sub denumirea de raci, ne-au adus aproape, să stăm la taină, în tihnă, printre arome şi gusturi ce amintesc de frumuseţea îmbietoare a satului tradiţional. Partenerii noştri dragi, voluntari harnici şi generoşi, au pregătit o varietate de preparate care valorifică gustul, dar şi utilitatea racilor, la saramură dând nu doar o aromă aparte, ci fiind folosiţi şi pe post de linguri. Îi regăsim în variantele de raci scăzuţi la cuptor, cu umplutură diversă, cu praz, orez, nuci, cu fasole, ciuperci, jumări, cu ouă şi brânză, ne bucurăm de ei în ciorbe acrite cu zeamă de varză sau în saramuri de pui, peşte, ciuşti cu zeamă şi usturoi. Înşiraţi pe sfoară, toamna, la uscat, racii sunt apoi la îndemână tot anul. Vine Crăciunul, vine Paştele, gospodinele strecoară între sarmale şi câţiva ardei din aceştia ţuguiaţi, de un roşu intens, care te cuceresc cu dulceaţa lor. Eşti în post, racii îţi potolesc pofta şi foamea, te ţin sătul şi răsfăţat’, a spus directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, Amelia Etegan.
Preparatele au fost gătite de localnici voluntari din comunele: Moţăţei, Carpen, Galicea Mare, din municipiile Calafat şi Băileşti, din oraşul Bechet; de asemenea, elevi şi profesori ai Liceului de Industrie Alimentară din Craiova, precum şi de la Asociaţia Vlahilor din Bulgaria, satul Gomotarti, Casa de Cultură Probuda – Florentin, satul Florentin. Aceştia au pus lângă raci şi plăcinte, prăjituri, bunătăţi din cămară, pâine coaptă-n ţăst, turte pe plită, mămăliguţă şi brânză, ceapă şi usturoi verde, mâncare de urzici, dragavei cu carne la găleată sau garniţă, cum îi zic în unele locuri, pui fript în pâine, prăjituri, dulceţuri, vin şi ţuică.
În 2024, ‘Dolju-n bucate împlineşte un deceniu’ şi va fi ‘Dolju-n bucate de 10’.
‘De la început, din 2014, proiectul a implicat îndeosebi comunitatea locală, cetăţenii fiind primii susţinători ai acestuia. Importante momente ‘Dolju-n bucate’ s-au mai organizat în colaborare cu localităţile Dăbuleni, Calafat, Bârca, Urzicuţa, Giurgiţa, Izvoare, Pieleşti, Greceşti, Cernăteşti, Ghidici, Maglavit, Mischii, Bratovoeşti, Afumaţi, cu Forumul de Prietenie Româno-Macedonean şi Casa de Cultură ‘Amza Pellea’ din Băileşti, A.T.R.ECO, Asociaţia Vlahilor din Bulgaria, asociaţiile studenţeşti de la Facultăţile de Litere şi Horticultură din cadrul Universităţii din Craiova, Asociaţia Studenţilor Basarabeni din Craiova şi Liceul de Industrie Alimentară’, a mai spus Amelia Etegan.