Ziua Independenţei României a fost sărbătorită, marţi, în municipiul Calafat, localitate strâns legată de începutul campaniei militare pentru cucerirea independenţei, unde armata română a traversat Dunărea.
Manifestările de la Calafat au inclus o ceremonie în cadrul căreia au fost depuse coroane de flori la Monumentul Războiului de Independenţă, o expoziţie de tehnică militară a Forţelor Navale Române, precum şi reconstituiri ale unor episoade emblematice din luptele purtate în perioada 1877 – 1878.
‘Numele oraşului Calafat va rămâne strâns legat de începutul campaniei militare pentru cucerirea independenţei de stat, aşa cum numele localităţilor Griviţa, Rahova, Plevna şi Smârdan au rămas ca pagini de glorie ale Armatei Române pe câmpiile de la sudul Dunării. Cucerirea independenţei, factor mobilizator al întregii naţiuni, a deschis drumul spre progres, spre integrarea în marea familie a statelor europene occidentale, a determinat consolidarea statului şi a poziţiei sale în Balcani şi a pregătit desăvârşirea unităţii statale, prin cuprinderea tuturor românilor între aceleaşi graniţe, la 1918. Ceremonia de astăzi este un moment prielnic pentru a-i omagia pe cei care au luptat pentru idealul de libertate al poporului român, iar, ca un gest firesc, se cuvine ca, la rândul nostru, să menţinem prezente în memoria colectivă aceste destine care ne-au definit identitatea’, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Mihai Neaţu, care a participat la eveniment împreună cu administratorul public al judeţului, Cosmin Durle.
La rândul său, primarul municipiului Calafat, Dorel Mituleţu, a afirmat că Ziua Independenţei României, una dintre cele mai importante zile din istoria noastră, are o importanţă deosebită pentru acest municipiu de la Dunăre.
‘Ziua Independenţei României este ziua în care am câştigat libertatea şi independenţa faţă de Imperiul Otoman în anul 1877. Este o zi de mândrie şi recunoştinţă pentru toţi românii, care celebrează curajul şi sacrificiul înfăptuit de înaintaşii noştri pentru a ne oferi un viitor mai bun. În aceasta zi deosebită, dorim să subliniem şi importanţa acestei zile pentru oraşul nostru, Calafat. În timpul Războiului de Independenţă, oraşul nostru a fost locul unde armata română a traversat Dunărea, a luptat şi a învins otomanii. Aceste momente istorice sunt o mândrie pentru noi şi ne amintesc de curajul şi sacrificiul eroilor noştri care au luptat pentru libertatea noastră. De asemenea, astăzi sărbătorim şi Ziua Europei, ziua în care ne reamintim de valorile comune europene: pacea, libertatea, democraţia şi solidaritatea. Sărbătorim împreună cu ceilalţi cetăţeni europeni această zi importantă şi ne exprimăm dorinţa de a construi un viitor mai bun, bazat pe respectul reciproc şi colaborare’, a spus primarul municipiului Calafat.
Evenimentul ‘Comemorarea dobândirii Independenţei de Stat a României’ a fost organizat cu susţinerea financiară a Consiliului Judeţean Dolj, conform unei hotărâri aprobate în cadrul şedinţei din 28 aprilie.
Menţionată documentar la 5 august 1424, ca punct de vamă (Vama de la Calafat), la trecerea Dunării, pentru grâne, sare, vite, vin, ceară, miere, localitatea devine, în secolele XV-XVI, cel mai important loc de tranzit pentru comerţul Ţării Româneşti cu Peninsula Balcanică. La mijlocul secolului al XIX-lea, aşezarea a fost ridicată la rangul de oraş, de către domnul Barbu Ştirbei. De aici, de la Calafat, la 26 aprilie/8 mai 1877, armata română răspunde tirurilor de artilerie turceşti, bombardând Vidinul, aflat pe malul opus al Dunării, declanşându-se, astfel Războiul de Independenţă.