Membrii echipajului aeromedical SMURD Iaşi care şi-au pierdut viaţa în urmă cu cinci ani după ce elicopterul în care se aflau în timpul unei misiuni de salvare s-a prăbuşit în apropiere de localitatea Haragîş, Republica Moldova, au fost comemoraţi de autorităţile şi salvatorii de pe ambele maluri ale Prutului.
Coordonatorul SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu, a declarat că în cursul zilei de miercuri au fost oficiate slujbe de pomenire la mormintele membrilor echipajului care se afla în elicopter. O altă ceremonie a fost organizată joi la monumentul ridicat în apropierea localităţii Haragîş, din raionul Cantemir, Republica Moldova. La eveniment au participat autorităţi din Republica Moldova şi din România, precum şi salvatori de pe ambele maluri ale Prutului.
‘Au fost slujbe de pomenire oficiate la două cimitire din Iaşi, iar astăzi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă din Republica Moldova a organizat o comemorare la Haragîş, acolo unde s-a prăbuşit elicopterul SMURD Iaşi pe 2 iunie 2016. La manifestare a fost prezent şi ambasadorul României la Chişinău, oficialităţi din România şi Republica Moldova, a fost o slujbă religioasă. Organizarea a fost făcută şi de Consulatul României la Cahul. Cu această ocazie au fost acordate şi distincţii SMURD-ului, Inspectoratului General de Aviaţie şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Este un moment trist pentru noi, colegii noştri rămân mereu în amintirea noastră. În fiecare zi, când mergem la raport îi salutăm, le salutăm fotografiile şi le păstrăm memoria vie (…) Mergem mai departe, ne continuăm proiectele, atât cele din vremea pandemiei, cât şi cele SMURD în Republica Moldova, prin construirea de platforme, Unitatea de Primire Urgenţe de la Chişinău, instruirea de paramedici’, a declarat pentru AGERPRES Diana Cimpoeşu.
Pe data de 2 iunie 2016, în jurul orei 14,15 un echipaj aparţinând SMURD Iaşi s-a prăbuşit în timpul unei misiuni medicale efectuate în Republica Moldova. Membrii echipajului – medicul Mihaela Dumea, asistentul Gabriel Sandu şi cei doi piloţi, Doru Gavril şi Voicu Şocae – nu au supravieţuit impactului. În momentul accidentului aviatic, echipajul se întorcea dintr-o misiune care a avut loc tot în Republica Moldova pentru a prelua un pacient din Cahul.
Mihaela Dumea era de cinci ani medic primar la SMURD Iaşi şi totodată le preda studenţilor, în calitate de asistent universitar, disciplina Medicină de Urgenţă. Gabriel Sandu, de 40 de ani, a fost unul dintre cei mai experimentaţi asistenţi medicali în medicina de urgenţă din România, el lucrând timp de 11 ani, până la tragedia aviatică, în cadrul SMURD.
Unul dintre cei doi piloţi era comandantul Unităţii Speciale de Aviaţie Iaşi, comandorul Doru Gavril, în vârstă de 53 de ani, care avea o experienţă de 30 de ani şi peste 4.000 de ore de zbor la activ. Cel de-al doilea pilot, căpitanul comandor Voicu Şocae, în vârstă 36 de ani, avea ca experienţă peste 1.480 de ore de zbor.
Aceasta a fost al doilea echipaj SMURD care şi-a pierdut viaţa într-o tragedie aviatică. În luna ianuarie 2006 doi piloţi şi două cadre medicale au murit după ce elicopterul SMURD Iaşi în care se aflau s-a prăbuşit în apropierea aeroportului. Elicopterul, de tip Eurocopter EC 135, s-a prăbuşit la 10 minute după decolare, la un kilometru şi jumătate de turnul de control al aeroportului, în apropierea Unităţii de Jandarmi. Accidentul a avut loc în timpul unui zbor de antrenament. În accident şi-au pierdut viaţa pilotul Valentin Stănescu, de 39 de ani, copilotul Augustin Toma, de 38 de ani, ambii angajaţi ai MAI, precum şi medicul Liliana Puiu, de 36 de ani, şi asistentul medical Mioara Hăuţă, de 30 de ani, de la Spitalul ‘Sfântul Spiridon’ din Iaşi.