Acasă55Executivul a aprobat o hotărâre prin care simplifică achiziţiile publice din domeniul...

Executivul a aprobat o hotărâre prin care simplifică achiziţiile publice din domeniul IT şi contribuie la debirocratizarea sistemului

Executivul a aprobat vineri o Hotărâre de Guvern prin care simplifică achiziţiile publice din domeniul IT şi contribuie la debirocratizarea sistemului.

Potrivit unui comunicat remis vineri presei, actul normativ va contribui la accelerarea implementării proiectelor din domeniul IT&C.

‘Am promis că vom debirocratiza administraţia şi vom eficientiza procesele de achiziţii şi astăzi ne ţinem de promisiune. Nu putem gestiona proiectele mari din zona IT&C şi nu putem atrage fonduri din bani europeni cu legislaţie învechită şi proceduri neadaptate necesităţilor actuale. Avem nevoie de flexibilitate şi rapiditate în administraţia publică pentru a implementa proiecte care să schimbe semnificativ vieţile cetăţenilor’, a declarat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, citat în comunicat.

Hotărârea adoptată vineri modifică Hotărârea Guvernului nr. 941/2013 privind organizarea şi funcţionarea Comitetului Tehnico-Economic pentru Societatea Informaţională.

Principalele modificări cuprinse în HG-ul adoptat vineri se referă la modificarea componenţei CTE, prin introducerea unor instituţii noi, cum ar fi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, pentru o reprezentare eficientă în cadrul Comitetului a instituţiilor/organismelor care deţin competenţe în domeniile impactate de exercitarea de către CTE, respectiv de către Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), a atribuţiilor stabilite de prevederile legale.

De asemenea, Hotărârea simplifică Studiul de Fezabilitate, prin aprobarea unei noi forme, alta decât cea prevăzută de HG 907/2016.

‘Noua formă ţine cont de caracteristicile proiectelor care au exclusiv componente specifice tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor şi pentru care este obligatorie sau necesară întocmirea unui studiu de fezabilitate, pentru a înlesni eforturile pe care le depun instituţiile publice în vederea întocmirii acestor documente şi pentru a accelera absorbţia fondurilor europene nerambursabile, care constituie surse de finanţare pentru astfel de proiecte’, susţine sursa citată.

Nu în ultimul rând, prin Hotărârea de astăzi, se modifică pragul valoric de la care este necesară obţinerea avizului CTE pentru componenta IT&C a proiectelor înainte de avizare, în sensul majorării acestuia de la 2.000.000 lei la 5.000.00 lei.

Documentul reglementează şi documentaţiile supuse obţinerii avizului CTE, din perspectiva noilor acte normative aprobate pentru domeniul IT&C (ex. Legea 242/2022, OUG 89/2022, HG 112/2023), care se referă la Platforma de Cloud Guvernamental, interoperabilitate, securitate cibernetică.

Astfel, prin modificările şi completările aduse azi la HG-ul CTE, MCID şi ADR principalele instituţii responsabile de transformarea digitală a statului român vor putea avea o imagine mai clară şi mai completă asupra proiectelor IT&C care vor fi implementate, scopul final fiind acela de a îmbunătăţi serviciile publice electronice oferite cetăţenilor, mediului de afaceri şi societăţii civile.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks