Peste o mie de persoane din mediul rural vor beneficia de investigaţii medicale gratuite, în perioada august-octombrie, în cadrul caravanei ‘Nu am făcut destul’, organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Analize de sânge (hemogramă şi PSA pentru prostată), de urină (pentru cancerul renal), ecografii mamare (şi trimitere la mamografii unde există suspiciuni de cancer mamar), dermatoscopii (o metodă modernă şi rapidă, neinvazivă, de examinare a pielii, utilă în diagnosticul a numeroase afecţiuni dermatologice), EKG, indice de masă corporală, teste instant de glicemie şi colesterol, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar şi boli cardiovasculare şi teste de anticorpi COVID vor fi făcute de medici specialişti, medici rezidenţi şi studenţi la medicină din Bucureşti şi Craiova.
‘Caravana este la a opta ediţie şi anul acesta ajunge în 12 localităţi din şase judeţe: Tulcea, Brăila, Teleorman, Călăraşi, Constanţa şi Buzău. Având în vedere situaţia epidemiologică generată de coronavirus, testările se fac doar pe bază de programare. Locul şi orele pentru testări vor fi afişate la primărie şi în alte puncte importante din fiecare sat’, se arată într-un comunicat al FABC transmis, vineri, AGERPRES.
Acţiunea va debuta sâmbătă, 14 august, în comuna Sarichioi din judeţul Tulcea şi se va încheia pe 3 octombrie în comuna Berca din judeţul Buzău.
‘Pentru foarte mulţi locuitori din mediul rural, spitalele sunt inaccesibile din punct de vedere al distanţei. Dată fiind pandemia, caravana noastră este cu atât mai utilă’ a declarat Cezar Irimia, preşedinte FABC, citat în comunicat.
O componentă foarte importantă a campaniei, pe lângă testări, o reprezintă informarea şi educarea pacienţilor, astfel că în spaţiile de investigaţii vor exista pliante şi afişe cu informaţii despre cancerul de sân, cancerul de prostată, cancerul ovarian şi melanom, dar şi despre importanţa efectuării analizelor anuale de sânge.
Accesul în spaţiul testărilor se va face numai în urma unui triaj şi toate persoanele prezente vor respecta măsurile de protecţie.
‘În cele şapte ediţii precedente, caravana a ajuns în 35 de judeţe din ţară, au fost testate peste 7.000 de persoane din mediul rural cu implicarea a peste 500 de medici, asistente şi studenţi voluntari şi au fost diagnosticate cinci paciente cu cancer mamar. România este în continuare una dintre ultimele două ţări din Europa care nu au program naţional de screening pentru cancerul mamar. De aceea, organizatorii îşi doresc să tragă un semnal de alarmă în faţa autorităţilor şi să ofere acces la servicii medicale şi la diagnostic în această perioadă dificilă’, se mai menţionează în comunicat.