Acasă55Fechet: România riscă amenzi de milioane de euro pentru neecologizarea unor depozite...

Fechet: România riscă amenzi de milioane de euro pentru neecologizarea unor depozite de deşeuri

România riscă amenzi de ordinul milioanelor de euro pentru neecologizarea a zeci de depozite de deşeuri municipale sau industriale, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Mircea Fechet.

‘În prezent, statul român nu plăteşte astfel de sancţiuni, cu excepţia taxei pe plastic, care nu e neapărat o sancţiune (…). Alte amenzi, alte taxe (…) deocamdată nu există, însă, din nefericire, în toamna acestui an estimăm că se va termina un proces în care statul român este parte la Curtea Europeană de Justiţie, o cauză legată de neîndeplinirea obligaţiilor statului român de a ecologiza nişte depozite de deşeuri municipale sau industriale. Din nefericire, şi în judeţul Prahova avem trei astfel de depozite, din lista celor 33 care fac obiectul cauzei şi în legătură cu care există riscul ca România să fie condamnată şi să plătească o sumă forfetară care va ţine cont de întreaga perioadă scursă de la momentul primei condamnări, adică anul 2020, până la momentul în care vom închide şi ultimul depozit din cele 33. Discutăm, din nefericire, de o posibilă sancţiune pecuniară care să depăşească ordinul unor milioane de euro’, a afirmat ministrul Mediului în timpul unei vizite în judeţul Prahova.

El a explicat că întârzierea în ecologizarea depozitelor se datorează, în multe cazuri, situaţiei economice precare în care se află societăţile care le deţin, o ultimă soluţie fiind intervenţia statului.

‘Fără îndoială că există obligaţii de mediu în sarcina titularilor autorizaţiilor. Din nefericire, de multe ori ne confruntăm cu situaţia în care operatorii economici cu obligaţii de mediu sunt fie în insolvenţă, fie în faliment, la fel cum există un dialog permanent şi cu operatorii economici care astăzi au încă activitate, au o putere financiară şi au obligaţia de respecta aceste sarcini de mediu. În situaţia în care ne vom confrunta cu incapacitatea societăţilor comerciale de a ecologiza, respectiv falimentul acestora, statul român nu poate să procedeze decât la exproprierea acelor terenuri şi la ecologizarea respectivelor depozite sau bataluri, pentru că, până la urmă, ceea ce ne dorim este nu doar să nu primim amenzi de la Comisia Europeană sau de la Curtea Europeană de Justiţie, dar să ne asigurăm că acele depozite care poluează nu pun în pericol siguranţa şi sănătatea populaţiei’, a precizat oficialul.

Mircea Fechet a fost prezent, miercuri, la Conferinţa regională ‘Reciclăm în România’, desfăşurată la Ploieşti.

‘Împreună cu colegii mei am participat la Conferinţa ‘Reciclăm în România’, în cadrul unui program amplu de conştientizare pe care Ministerul Mediului îl desfăşoară în această perioadă, un program în valoare de 10 milioane de lei finanţat prin Fondul de mediu, prin care încercăm să ne adresăm şi acestei componente de informare, de conştientizare, pentru că mare parte dintre români (…) consideră că o mai bună informare ar ajuta şi modul în care ei colectează selectiv deşeurile’, a menţionat ministrul Mediului.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks