Aproximativ 1.500 de cazuri de cancer mamar, dintre care două la bărbaţi, au fost înregistrate în judeţul Gorj anul trecut, au informat, joi, reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu Jiu.
Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a instituţiei, în primul trimestru al acestui an au fost înregistrate 158 de noi cazuri de cancer în cabinetul de oncologie din Ambulatoriul Integrat, dintre care 72 au fost pacienţi de sex feminin. Din numărul total de cazuri noi, 17 femei au fost diagnosticate cu cancer mamar. În total, în evidenţele Cabinetului de Oncologie sunt 9.593 de bolnavi.
Aceeaşi sursă arată că sute de pacienţi au venit anul acesta la SJU pentru internare de zi ca să primească tratamentele specifice afecţiunilor oncologice. De la începutul anului şi până în prezent, 670 de pacienţi au beneficiat de internare/spitalizare continuă în Secţia Oncologie şi 541 de internare de zi.
Secţia asigură internări de urgenţă şi ale pacienţilor planificaţi din ambulatoriu de specialitate, în vederea efectuării investigaţiilor în scop de diagnostic şi tratament. Serviciile oferite pe spitalizarea continuă sunt: evaluarea în vederea administrării tratamentului citostatic şi administrarea acestuia, evaluarea rezultatelor administrării tratamentului citostatic, profilaxia neutropeniei postchimio, reechilibrare hematologică postchimio, supravegherea tuturor stomelor. Serviciile de spitalizare de zi sunt: evaluare biologică, administrare tratament citostatic, administrare hormonoterapie şi imunoterapie etc.
‘La nivelul judeţului Gorj, în anul 2021 au existat aproximativ un număr de 1.455 cazuri de bolnavi de cancer mamar (care s-au adresat Secţiei Oncologie), dintre care două (2) cazuri au fost de cancer mamar la bărbaţi. (…) Riscul de cancer de sân este mai crescut la bărbaţii care prezintă în istoric următoarele afecţiuni: ruda de gradul 1 cu cancer la sân (tatăl, fratele, fiu); mutaţie genetică de tip BRCA 1, BRCA 2, PTEN sau CHEK2; sindrom Klinefelter; obezitatea – asociază nivele crescute de estrogeni; istoric de radioterapie aplicată la nivel de torace – pentru alte afecţiuni neoplazice; exces de alcool; tratament cu estrogeni (de exemplu, în cancerul de prostată). Fiecare bărbat care prezintă factori de risc trebuie informat asupra importanţei autopalpării periodice şi asupra semnelor de alarmă – tumefacţie sau modificări de tegument la nivel de sân şi areolă. Comparativ cu femeile, bărbaţii cu cancer de sân se prezintă la consult medical în stadii mai avansate de boală’, au transmis reprezentanţii SJU.