Acasă93Harghita: 17 intervenţii ale salvamontiştilor în weekendul trecut pentru turişti accidentaţi la...

Harghita: 17 intervenţii ale salvamontiştilor în weekendul trecut pentru turişti accidentaţi la schi

Salvamontiştii harghiteni au intervenit în peste 30 de cazuri în ultimele două săptămâni, cele mai multe pentru ajutorarea persoanelor care au suferit accidente pe pârtii, dar şi pentru salvarea celor care s-au rătăcit pe traseele din zonele montane.

Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Ors, a declarat luni, pentru AGERPRES, că în judeţ se schiază pe majoritatea pârtiilor, cele mai multe intervenţii fiind în cazul persoanelor care se accidentează la schi.

Potrivit sursei citate, în weekend-ul trecut au fost 17 astfel de intervenţii, în cazul unor persoane care au căzut şi au suferit fracturi, entorse sau rupturi de ligamente, pe pârtiile din tot judeţul, de la Borsec la Şumuleu-Ciuc şi de la Harghita-Mădăraş la Harghita-Băi.

Fekete Ors a explicat că majoritatea acestora accidente se produc pe fondul neatenţiei, dar şi din cauza echipamentului neadecvat.

‘A fost un caz în care colegii au avertizat o fată că ar trebui să poarte cască, pentru că au văzut, din modul de a schia, că ar putea avea probleme, după care, la jumătate de oră, fata respectivă era deja accidentată’, a arătat Fekete Ors.

De asemenea, salvamontiştii au venit şi în ajutorul unui grup de 15 persoane, care s-au rătăcit pe un traseu montan din zona Cheile Bicazului, dar şi pentru găsirea unei persoane care nu reuşea să găsească drumul de întoarcere, pe un traseu de la Harghita-Mădăraş.

Fekete Ors a recomandat schiorilor să poarte echipament adecvat, să dea dovadă de atenţie sporită pentru că pârtiile sunt aglomerate şi să aleagă pârtii cu grad de dificultate potrivit condiţiei fizice şi nivelului de pregătire.

Şi iubitorii de drumeţii trebuie să folosească echipament corespunzător, să fie pregătiţi din punct de vedere fizic, să aibă la ei ceai cald, mâncare, lanternă frontală şi să aibă grijă de acumulatorul telefonului mobil, pentru a putea cere ajutor, dacă au nevoie.

În plus, salvamontiştii avertizează că traseele montane sunt acoperite cu zăpadă şi sunt mai dificil de parcurs. AGERPRES / (AS – autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks