Peste 330 de recenzori din Harghita au început vizitele pe teren şi recenzarea faţă în faţă, cei mai mulţi desfăşurându-şi activitatea în oraşe şi municipii.
Potrivit informaţiilor furnizate AGERPRES de reprezentanţii Biroului ‘Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor’ din cadrul Direcţiei Judeţene de Statistică Harghita, în afara celor 335 de recenzori, mai există 67 de recenzori coordonatori, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, 14 recenzori şefi şi un recenzor coordonator judeţean.
‘Recenzorii coordonatori şi recenzorii şefi sunt suportul din spatele recenzorilor, având rolul de a răspunde la întrebări, de a rezolva cazurile particulare, de a-i însoţi pe recenzori la cazurile speciale’, a precizat sursa citată.
Situaţiile speciale sunt cele în care nu se permite accesul recenzorilor în locuinţe, moment în care se cere ajutorul recenzorului coordonator sau a recenzorului şef, iar dacă nici aceştia nu reuşesc să rezolve problema, se solicită sprijinul Poliţiei Locale, prin intermediul administraţiei locale.
‘Toată lumea este obligată să permită accesul recenzorilor, iar cine nu acceptă, va fi amendat, potrivit legii’, au subliniat reprezentanţii DJS Harghita.
Cei mai mulţi recenzori sunt la Miercurea-Ciuc, 42 de persoane efectuând recenzarea faţă în faţă. Pe lângă aceştia, mai există un recenzor care va efectua recenzarea persoanelor aflate în detenţie, la Penitenciarul Miercurea-Ciuc.
Reprezentanţii DJS Harghita au arătat că sunt luate în evidenţă atât locuinţele, cât şi spaţiile colective de locuit, respectiv cămine de bătrâni, centre de plasament, cămine pentru studenţi sau penitenciare.
În cazul Penitenciarului Miercurea-Ciuc, a fost numită o persoană angajată la această unitate, care va efectua recenzarea.
Pe locul doi ca număr de recenzori se află Odorheiu Secuiesc, unde 36 de persoane au început vizitele în teren, iar pe locul trei se situează Gheorgheniul, cu un număr de 18 recenzori.
De asemenea, în unele comune mai mici există doar câte doi recenzori.
Sursa citată a mai arătat că sectorizarea s-a făcut înainte de începerea recensământului online, sectorul cel mai mare având aproximativ 500 de locuinţe, dar asta nu înseamnă că recenzorul trebuie să meargă la fiecare dintre ele, întrucât o parte au fost autorecenzate.
Fiecare recenzor a fost dotat cu tabletă, ecuson, geantă şi două chestionare martor, respectiv formulare în română sau maghiară unde se regăsesc întrebările de pe chestionarul online şi care, la cerere, poate fi arătat persoanei recenzate.
Perioada de recenzare se încheie la data de 17 iulie.
Judeţul Harghita s-a situat pe primul loc pe ţară la autorecenzare, procentajul înainte de validarea chestionarelor fiind de 73,4%.
În mediul urban, cele mai bune rezultate au fost obţinute de oraşul Borsec, cu un procentaj de 93,5%, urmat de municipiile Odorheiu Secuiesc (79,2%) şi Miercurea-Ciuc (76,7%).
În ceea ce priveşte mediul rural, pe primul loc se situează, la autorecenzare, comuna Corund, unde recensământul a fost finalizat, urmată de comuna Remetea, cu un procentaj de 96% şi comuna Sânmartin, cu 93%.