Un număr de 84 de persoane muşcate de căpuşe s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc, în lunile iunie şi iulie, medicii recomandând celor care merg în natură să se protejeze împotriva acestor insecte.
Referentul de presă al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea Ciuc, Kiss Edit, a precizat, pentru AGERPRES, că în luna iunie s-au înregistrat 43 de cazuri de muşcături de căpuşe, iar în iulie 41 de astfel de situaţii. Prin comparaţie, în luna mai un număr de 20 de persoane muşcate de căpuşe au avut nevoie de îngrijiri medicale la UPU Miercurea Ciuc.
Kiss Edit a subliniat că medicii de urgenţă recomandă oamenilor protecţie corespunzătoare atunci când ies în natură şi o examinare atentă a corpului, inclusiv a scalpului, mai ales la copii, după ce se întorc din excursii sau drumeţii.
În situaţia în care sunt găsite căpuşe pe corp, extragerea se poate face doar de către cei care au experienţă şi deţin o pensetă specială pentru acest scop. În caz contrar, se recomandă ca cei muşcaţi de căpuşe să meargă la medicul de familie, la centrul de permanenţă sau la secţia de urgenţă a celui mai apropiat spital, pentru extragerea insectei.
De asemenea, este recomandat mersul la medic şi pentru că, în astfel de situaţii, se administrează antibiotic, în scop profilactic, iar acesta trebuie prescris de către un medic, a mai spus Kiss Edit.