Bugetul judeţului Harghita a fost votat, marţi după-amiaza, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean, acesta fiind axat, la fel ca şi în ultimii ani, pe continuarea investiţiilor.
Preşedintele Consiliului judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că bugetul pe 2024 este aproape dublu faţă de cel de anul trecut, iar cel mai mare procent este alocat proiectelor de investiţii.
‘Sunt foarte mândru de aparatul propriu, deoarece suntem printre primele UAT-uri din ţară care am putut aduce în faţa consiliului proiectul de buget. Din noiembrie lucrăm la acest proiect, am reuşit să elaborăm un proiect de buget care cred că în istoria Consiliului Judeţean este cel mai mare despre care putem vorbi. Este aproape dublu faţă de cel de anul trecut. În total, vorbim de un buget de 730 milioane de lei, unde subvenţiile de la Guvern nu au crescut, ba chiar au scăzut, în schimb, diferitele sume venite pe proiecte, şi cele la care ne aşteptăm, vor creşte veniturile. Din bugetul de stat, 156 de milioane de lei vin in bugetul judeţului. Cheltuielile noastre sunt cu aparatul propriu, creditele, cotizaţiile, fondul de rezervă, investiţiile, cel mai mare procent, programele şi proiectele europene. Vom continua investiţiile începute şi vor fi lansate altele noi, sănătatea va continua să fie prioritară. Pe lângă acestea, dorim să renovăm vilele de la Homorod şi să le punem la dispoziţia tinerilor, facem eforturi pentru digitalizare şi de reducere a birocraţiei’, a declarat Borboly Csaba, citat într-un comunicat transmis miercuri de instituţia pe care o conduce.
La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Biro Barna Botond, a apreciat că ‘punctul de greutate al acestui an’ va fi reprezentat de ‘dezvoltarea în domeniul sănătăţii la spitalul judeţean, construirea de drumuri şi dezvoltarea învăţământului’.
În cadrul şedinţei au fost aprobate şi cele opt programe derulate de Consiliul Judeţean Harghita cu finanţare nerambursabilă destinate societăţii civile, cererile pentru proiecte putând fi depuse începând cu luna februarie.
‘Astfel, au fost aprobate Programul special de finanţare nerambursabilă al proiectelor culturale ale comunităţii româneşti, cu un buget de 140 de mii de lei, Programul special de finanţare nerambursabilă a porturilor populare şi a costumelor tradiţionale, cu un buget de 400 de mii de lei, Programul general de finanţare nerambursabilă a proiectelor culturale, cu un buget de 800 de mii de lei, Programul anual de sprijinire a sportului, cu un buget de 1.600 mii lei, Programul anual de finanţare a activităţilor de tineret, cu un buget de 500 de mii de lei, Programul anual de colaborare a Consiliului Judeţean Harghita cu asociaţiile şi fundaţiile cu activitate de turism, cu un buget de 100 de mii lei, Programul anual de sprijin al asociaţiilor pompierilor voluntari din judeţul Harghita, cu un buget de 400 de mii de lei şi Programul anual de sprijinire a activităţilor destinate familiilor cu un buget de 70 de mii de lei’, se mai arată în comunicatul de presă.