Acasă652Harghita: Al zecelea Centru de Epilepsie şi Monitorizare EEG, inaugurat la Spitalul...

Harghita: Al zecelea Centru de Epilepsie şi Monitorizare EEG, inaugurat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc

Cel de-al zecelea Centru de Epilepsie şi Monitorizare EEG, din cadrul reţelei Telemedicina în Epilepsie, a fost inaugurat, vineri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, în prezenţa iniţiatorilor, finanţatorilor, a conducerii unităţii medicale şi a autorităţilor judeţene.

Evenimentul a avut loc cu ocazia Zilei Internaţionale a Luptei împotriva Epilepsiei, fiind organizat de Asociaţia Cluburilor Lions România şi reţeaua de Telemedicină în Epilepsie, cu sprijinul Fundaţiei Globalworth.

Potrivit organizatorilor, ‘Fundaţia Globalworth a fost finanţatorul major al acestui al celui de-al zecelea echipament video EEG foarte performant, în valoare de 25.000 euro’, care va fi folosit pentru un diagnostic complet şi corect al pacienţilor cu epilepsie din judeţul Harghita şi regiunile alăturate, permiţând totodată supervizarea în timp a evoluţiei afecţiunii.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate cu această ocazie, fondatorul şi coordonatorului reţelei Telemedicină în Epilepsie din România, medicul neurolog Bogdan Florea, şi-a exprimat bucuria că evenimentul are loc în ziua de 26 martie, când lupta împotriva epilepsiei este sărbătorită la nivel mondial, şi a vorbit despre provocările acestei afecţiuni, deseori ascunsă de pacienţi.

‘Epilepsia nu este doar o problemă medicală, epilepsia este o mare provocare psihologică şi socială, pentru că oamenii nu spun că au epilepsie, de frica de a nu pierde drepturi, de a nu pierde un loc de muncă, permis de conducere şi întrebarea care-i frământă pe aceşti pacienţi este: ‘ce va spune lumea dacă am să fac o criză în public?’ Noi, în România, avem locuri în care se lucrează impecabil în epilepsie, de obicei centrele mari universitare, cu tradiţie. Dar este nedrept ca să avem zone descoperite în România, fie că sunt îndepărtate geografic, fie că nu sunt dotate excepţional şi este o diferenţă mare între modul în care se lucrează în aceste centre şi alte zone din ţară. Până la urmă, totul se rezumă la oameni şi ideal, visul meu este să nu mai existe nicio diferenţă între cum se lucrează în Miercurea Ciuc şi cum se lucrează în Cluj, Mureş sau Bucureşti’, a declarat dr. Bogdan Florea.

Acesta şi-a oferit sprijinul pentru a pregăti echipa medicală de la Miercurea Ciuc şi şi-a exprimat speranţa că această colaborare cu conducerea spitalului şi cu autorităţile judeţene va continua.

Şefa Secţiei de Neurologie de la SJU Miercurea Ciuc, dr. Csiki Eva, a arătat că, în anul 2020, în secţia pe care o conduce au fost internaţi 128 de pacienţi diagnosticaţi cu epilepsie, iar în ambulatoriul de specialitate au fost consultaţi 210 pacienţi cu acest diagnostic.

‘În viitorul apropiat, ne aşteptăm ca aceste cifre să crească, având în vedere că în 2020, din cauza pandemiei, numărul internărilor şi consultaţiilor a fost redus semnificativ. Pacienţii epileptici suferă deseori de discriminare în cadrul familiei, în educaţie, pe piaţa muncii, deşi, datorită posibilităţilor terapeutice moderne, în proporţie de 70% ei pot avea o viaţă asimptomatică. Noul sistem video EEG instalat astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a luptei împotriva epilepsiei, are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii acestor pacienţi, contribuind la stabilirea unui diagnostic corect, a tipului de epilepsie şi alegea tratamentului corespunzător. Sistemul de telemedicină la care se va conecta centrul nostru permite colegilor noştri să obţină o a doua părere de la epileptologi experimentaţi’, a explicat dr. Csiki.

La eveniment a fost prezent şi managerul SJU Miercurea Ciuc, dr. Konrad Judith, care a arătat că scopul activităţii spitalului este de a oferi servicii medicale complexe şi performante pentru locuitorii din zonă, iar acest centru reprezintă un pas înainte pentru realizarea acestui rol.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a spus că susţine iniţiativele venite din partea conducerii spitalului şi a opinat că, aşa cum s-a văzut în timpul pandemiei, telemedicina este un domeniu de viitor.

‘Vrând, nevrând trebuie să ne folosim de acele posibilităţi prin care îi putem ajuta pe oameni’, a spus Borboly Csaba.

Într-un comunicat transmis de organizatori, directorul executiv al Fundaţiei Globalworth, Georgiana Iliescu, a vorbit, la rândul său, despre telemedicina în context pandemic.

‘Suntem onoraţi să susţinem extinderea reţelei Telemedicina în Epilepsie, care îmbină cunoştinţele şi know-how-ul medicilor cu avantajele tehnologiei, spre beneficiul oamenilor. În ultimul an s-a vorbit din ce în ce mai des despre telemedicină, în context pandemic, dar încă timid şi la nivelul nevoilor de bază, ori potenţialul este mult mai mare. De asemenea, ştim că sistemul public de sănătate este suprasolicitat, că marile centre universitare sunt supraaglomerate şi că pacienţii cronici au avut foarte mult de suferit în ultimul an. Iată că există în România un proiect de telemedicină de succes, care funcţionează deja de câţiva ani şi şi-a dovedit eficienţa, ajutând până acum peste 4.000 de oameni. Ne bucurăm să contribuim la extinderea programului şi să facilităm astfel accesul unui număr mai mare de persoane cu epilepsie la diagnostic şi tratament modern’, a afirmat Georgiana Iliescu, citată în comunicatul menţionat.

Sursa menţionată mai arată că, prin Reţeaua de Telemedicină în Epilepsie, pacienţii beneficiază de dosare medicale cu istoricul şi analize EEG complexe şi repetate. Datele sunt stocate pe un server central, la care au acces şi alţi medici epileptologi care pot să îşi ofere experienţa în interpretarea datelor. Mai mult decât atât, conectarea cu alte centre de excelenţă din lume (Montreal, Copenhaga, Geneva) face posibil schimbul de informaţii între medici specialişti, oferind astfel o a doua sau chiar o a treia opinie competentă, pentru cazurile dificile.

‘Telemedicina în Epilepsie nu înlocuieşte actul medical, scopul său fiind facilitarea examinării celor care suferă de această boală şi optimizarea timpului lor şi al familiilor acestora. Medicii şi asistenţii medicali din centre participă cu regularitate la cursuri de perfecţionare. Până acum, reţeaua era la dispoziţia pacienţilor din oraşele Bucureşti, Oradea, Cluj-Napoca, Suceava, Bacău, Sibiu, Craiova, Timişoara şi Braşov. Centrele sunt conectate atât între ele, cât şi cu centrele universitare din ţară şi din străinătate, facilitând schimbul de opinii între specialişti şi stabilirea celei mai bune abordări legate de tratament’, se mai precizează în comunicat.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks