Acasă652Harghita: Continuă cursurile de prim ajutor organizate în şcoli de Serviciul de...

Harghita: Continuă cursurile de prim ajutor organizate în şcoli de Serviciul de Ambulanţă şi Transylvania Rescue Team

Aproximativ 1.500 de elevi au participat, în această toamnă, la cursuri de prim ajutor organizate în şcolile harghitene de Asociaţia Transylvania Rescue Team, împreună cu Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ), cu finanţatre de la Consiliul Judeţean Harghita, aceste activităţi urmând să se desfăşoare şi în luna decembrie.

Directorul SAJ Harghita, dr. Peter Szilard, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că proiectul intitulat ‘Introducerea tinerilor în însuşirea elementelor de bază ale primului ajutor’ se va prelungi încă două săptămâni, în urma unei finanţări primite de la Fondul Bethlen Gabor, din Ungaria.

‘În cursul lunilor octombrie şi noiembrie, numai 1.500 de elevi (din 2500 care şi-au manifestat interesul-nred) au putut să fie prezenţi la cursurile noastre, din diferite şcoli, marea majoritate sunt din oraşele harghitene, deci Miercurea-Ciuc, Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc, Cristuru Secuiesc şi Topliţa, dar au venit cereri şi de la Ciucsângeorgiu, Racu, Bălan, Sărmaş şi Ocland. Avem şi un lucru pozitiv, că Asociaţia Transylvania Rescue Team, în cursul lunii octombrie, a primit un feedback că Fondul Bethlen Gabor (din Ungaria-nred) va sprijini activitatea noastră (…) Deci, va fi prelungit (proiectul – n.red.), de fapt, cu două săptămâni’, a spus dr. Peter Szilard.

El a arătat că aceste cursuri de prim ajutor se adresează elevilor din ciclul gimnazial, care sunt învăţaţi cum să apeleze corect numărul de urgenţă 112, cum se face resuscitarea cardio-pulmonară sau cum se acordă primul ajutor în caz de hemoragii, fracturi, ingerare de corp străin sau stare de leşin.

În opinia şefului SAJ Harghita, cursurile de prim ajutor ar trebui să fie introduse în programa şcolară, pentru că astfel de noţiuni pot salva vieţi.

‘Copiii sunt interesaţi, sunt interactivi şi de aceea i-am ţintit pe elevii din clasele V-VIII, pentru că ei sunt mai deschişi. (…) În fiecare an, elevii sunt interesaţi ce facem noi şi cum trebuie să intervină şi de aceea zic că ar trebui să fie în programa şcolară pentru că, în fiecare an, un grup de elevi iese, să zic aşa, din ţinta noastră şi intră alţii. (…) De aceea sunt importante aceste cursuri pentru că, pentru a salva o viaţă, uneori avem câteva secunde sau câteva minute. Deci, la o hemoragie masivă, dacă nu intervii, finalul poate să fie un deces. La o resuscitare cardio-pulmonară, dacă nu începi în primele 5-6 minute, rezultatul sigur că nu va fi pozitiv’, a punctat şeful SAJ Harghita.

Dr. Peter Szilard a mai arătat că astfel de proiecte, prin care se organizează cursuri de prim ajutor, nu ar trebui să se desfăşoare la finalul anului, aşa cum se întâmplă acum, ci câştigătorii să fie stabiliţi la începutul anului, pentru ca voluntarii să aibă posibilitatea să ajungă la cât mai multe şcoli. AGERPRES / (A, AS – autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks