AcasăStiri generaleHarghita: Extinderi şi reabilitări ale reţelelor de apă şi de canalizare -...

Harghita: Extinderi şi reabilitări ale reţelelor de apă şi de canalizare – încep licitaţiile

Primăria municipiului Miercurea-Ciuc a anunţat, miercuri, că s-a dat undă verde din punct de vedere tehnic pentru lansarea licitaţiilor publice pentru extinderi şi reabilitări ale reţelelor de apă şi de canalizare, care sunt finanţate prin Programul de Dezvoltare Durabilă (PDD) al UE.

În cazul municipiului Miercurea-Ciuc, aceasta reprezintă o dezvoltare de anvergură a infrastructurii publice, în special în Szecseny şi Ciba, precizează sursa citată.

‘Coordonată de Harviz SA, pregătirea pentru această investiţie masivă în extinderea sistemelor de utilităţi de apă şi canalizare a început în 2016. Proiectul a fost întârziat ani de zile din cauza extinderii numărului beneficiarilor, a modificărilor continue ale legislaţiei şi de procese judiciare. În sfârşit, a şasea versiune a studiului de fezabilitate a primit un feedback pozitiv din partea echipei de evaluare tehnică a Băncii Europene de Investiţii. Primarul Korodi Attila (preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ‘Harghita Viz’) şi Bogati Csaba, director general al Harviz SA, au prezentat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă organizată în Szecseny, progresele înregistrate de investiţia de peste 300 milioane de euro. Alegerea locaţiei nu este întâmplătoare: zona Szecseny este principalul beneficiar al dezvoltărilor atât de aşteptate în Miercurea-Ciuc’, se precizează într-un comunicat de presă al Primăriei Miercurea-Ciuc.

Investiţia de 1,6 miliarde de lei va aduce beneficii numeroaselor localităţi din regiunea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc. Pe teritoriul municipiului Miercurea-Ciuc se preconizează o dezvoltare de 306 milioane de lei, iar contribuţia proprie a oraşului va fi de aproape 5 milioane de lei.

Se vor extinde reţelele de apă şi de canalizare din Szecseny şi Tanorok, precum şi reţeaua de apă potabilă din Ciba. În Ciba, construirea sistemului de apă uzată nu este eligibil în cadrul acestui program din cauza numărului mic de locuitori, astfel că se caută alte surse de finanţare. Se vor construi 33,7 km de conducte noi de apă (18 km în Szecseny) şi 23,5 km de conducte de canalizare (lungimea din Szecseny este de aproape 20 km), se menţionează în comunicat.

În decembrie, Harviz SA a lansat deja primele două licitaţii pentru construcţia staţiilor de epurare a apelor uzate din Miercurea-Ciuc şi Cetăţuia, precum şi pentru extinderea reţelei de apă în Miercurea-Ciuc şi în unele sate din împrejurimi. Contractul de finanţare cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene urmează să fie semnat până în vara anului viitor, iar lucrările pe teren ar putea începe cel mai devreme în toamnă. AGERPRES / (AS – autor: Florin Marin, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks