Prima ediţie a Festivalului Internaţional al Pălincii ‘Akovita’ se va desfăşura, în perioada 1-3 iulie, la Miercurea Ciuc, fiind punctul final al unei competiţii internaţionale care a reunit producători de pălincă din mai multe ţări.
Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că acest concurs, despre care a spus că ‘este un eveniment de referinţă în calendarul anual în Europa Centrală’, s-a desfăşurat în oraş în ultimele două săptămâni şi a reunit 223 de participanţi, cu 1.082 de mostre de pălinci, din România, Ungaria, Slovacia, Serbia şi Israel.
‘Calitatea pălincilor este una foarte ridicată, pentru că juriul internaţional, care a fost alcătuit din cel puţin 35 de persoane, a ales 315 mostre pentru medalia de bronz, 394 de mostre pentru medalia de argint şi 209 mostre pentru medalia de aur şi mai sunt şi campioni pe diferite sortimente de pălinci’, a explicat Korodi Attila.
Organizatorii competiţiei, Asociaţia Agricultorilor din Secuime şi Uniunea Producătorilor Maghiari ai Pălincii din Ungaria, în parteneriat cu Primăria Miercurea Ciuc, au dorit să prezinte localnicilor şi turiştilor calitatea pălincilor prezentate în concurs şi au decis să organizeze un festival dedicat acestei băuturi.
‘Aici vorbim nu doar de un concurs, ci de a arăta oamenilor care vizitează Miercurea Ciuc că există deja un nivel calitativ ridicat al producţiei pălincilor în regiune, care merită apreciat şi trebuie să facem accesibile aceste pălinci şi celor care vin ca turişti în oraş. De aceea, am alcătuit trei zile de programe, de joi până sâmbătă seara, în cadrul unui târg al pălincii şi al meşteşugurilor locale care va fi organizat în parcul oraşului’, a spus Korodi.
Festivalul Pălincii ‘Akovita’ include şi evenimente culturale, concerte, degustări de pălincă şi brânzeturi sau prelegeri profesionale.
‘În fiecare moment al zilei vor fi programe, oamenii vor putea să vină şi nu se vor rezuma numai la pălincă, ci am ales să facem o prezentare a produselor de panificaţie sau brânzeturi specifice care pot fi consumate împreună, din punct de vedere al gusturilor care pot fi probate, încercate şi apreciate’, a mai arătat Korodi Attila.
El a punctat faptul că termenul care dă numele acestui festival, ‘akovita’, era folosit în vechime, în limba maghiară, pentru pălincă.
‘Numele acestui festival, Akovita, este o terminologie foarte veche folosită în limba maghiară, aproape dispărută, care vine din latină şi înseamnă ‘apa vieţii’. Akovita se folosea în terminologia veche pentru pălincă’, a precizat Korodi Attila.